Нови промени в Изборния кодекс

Партиите в управлението постигнаха съгласие по промените в Изборния кодекс след два часа разговори в парламента. На дебатите присъстваше и премиерът Бойко Борисов.Цветан Цветанов обяви пред журналисти, че има съгласие за това да се създават местни коалиции, като ще се изброяват кои партии участват в коалицията и няма да се посочват името на коалицията и името на населеното място, за което тя се бори.

Ще се правят социологически проучвания по време на предизборната кампания, съгласни са всички в управлението. Самата кампания ще е 30 дни, но някои партии по свое желание може да агитират за по-малко време.  Щяло да се търси обаче допълнително съгласие по темата за задължителното гласуване. Дерегистрация ще става след неучастие в два национални еднакви избора.

По спорния текст за референдумите в преходните и заключителните разпоредби на изборното законодателство ще се даде правомощие на държавния глава да определя кога ще се провежда всенародното допитване. Референдумът ще може да се проведе в една дата с национални избори.

Станете почитател на Класа