Вземат втората пенсия на пенсионерите

Най-скандалното нещо, предложено от Министерството на финансите е спестяванията натрупани по личните партиди по втори стълб на осигурените лица, след като навършат пенсионна възраст, да се прехвърлят в техническите резерви на пенсионните фондове, и да престанат да бъдат лични средства на осигуреното лице. Още когато късно в петък финансовото министерство  огласи дълго подготвяните промени в Кодекса за социално  осигуряване, бе ясно, че нещо голямо и спорно ще бъде поставено за гласуване. Това означава личните партиди да се заличат и средствата по тях да не могат да се наследяват. Официалната причина  за тази промяна е, че личната  партида повече няма да е изложена на риска  да се обезцени заради едно, или друго лошо вложение. Клиентът със сигурност ще получи това, което е било изчислено към дата на пенсионирането му. Причината е, че така фондът щял да се подсигури със средства, в случай, че пенсионерът живее по-дълго от прогнозираното към момента, когато се определя размера на пожизнената  му пенсия. В този случай фондът „изтегля късата клечка“  и е задължен със собствени средства да плаща пенсията на човека, дори когато натрупаното в личната му партида се изчерпи. Измежду добрите намерения да се забрани на пенсионните фондове да инвестират свързани дружества, както и вложенията, създаващи риск от балон и последващото им спукване, подчинените на Владислав Горанов почти със сигурност с негово одобрение, предлагат промяна, която ще обезсмисли спестяванията в така наречения втори стълб на пенсионната система.  



Според Министерство на финансите  така се гарантира  стабилността  на пенсионните фондове и сигурността на пожизнената втора пенсия.  Това, което остава недооценено е, че с премахването на личните партиди и възможността за онаследяването им, на практика вторият стълб също става солидарен и хората губят мотив да спестяват в него. А точно внушението, че вторият стълб е „умряла работа“ това правителство опитва да прокара откакто е на власт. Още през декември 2014 кабинетът изпрати няколко сигнала, че не вярва  в устойчивостта на капиталовата пенсионна система и опита да я реформира като позволи на хората да прехвърлят парите си от пенсионните фондове в Сребърния фонд, и впоследствие в НОИ. Причините за това не бяха малко:

- През 2007 година започна срив на фондовата борса и голяма част от спестяванията се обезцениха

- Съществува риск пенсионни фондове да са инвестирали свои средства в свързани с техните
собственици  и мениджъри дружества в ущърб на интересите на клиентите си

- Съществува риск голяма част от инвестициите да са в неликвидни позиции на български публични дружества  и евентуалният опит  за продажбата им  да предизвика спадове на конкретните акции и загуби  за фондовете

В резултат, дори Европейската комисия предупреди, че заради комбинация от горните причини се притеснява, да не се наложи държавата да спасява пенсионни фондове, или най-малкото  техните клиенти, когато настъпи 2021 година и започнат да се изплащат първите пенсии във втория стълб. Представените днес промени взаимно си противоречат, защото със забраната на инвестициите в свързани компании (ако се реализира правилно) ще се постигне практическо прочистване от лоши инвестиции. С премахването на онаследяването на втората пенсия обаче ще се подкопае смисъла на втория стълб и вместо оздравяването му, може да се постигне неговото закриване. Заради това противоречие между двата вида промени финансовото министерство не показва само  да има идея какво точно цели. Много вероятно е истинските намерения да се изяснят с течение на времето истинските намерения да се изяснят. Така представен пакетът с промени ще предизвика множество критики, а практиката е показала, че в такива случаи част от идеите отпадат. Въпросът е кои неща ще отпаднат – тези, които оздравяват втория стълб, или тези, които го обезсмислят.

Станете почитател на Класа