Ивайло Калфин: Мостовете между БСП и АБВ бяха изгорени

Мостовете между БСП и АБВ бяха изгорени през последните няколко месеца от сегашното ръководство на левицата. Това каза Ивайло Калфин от партия АБВ в предаването „Неделя 150" на БНР. Той подчерта, че въпреки решението на Сергей Станишев да се оттегли в Брюксел, не очаква промени в политиката на левицата.
„Разбиранията ни за правене на политика много се разминават. Виждам отчаяни опити на ръководството на БСП да започне договорки с ГЕРБ. Договорката между ГЕРБ, БСП и ДПС да направят едно правителство, което президентът да припознае, освен че е противоконституционна, пак размива отговорностите", заяви Калфин.
„България има нужда от ясна отговорност. Това, което се случва в България, не е нормална пазарна и демократична среда. Тук има някакви сили, които очевидно са зад кулисите и дърпат конците на институциите, не просто на собствените си интереси", добави Ивайло Калфин.

 

Както е известно АБВ стана партия в събота на учредително събрание на връх рождения ден на лидера й Георги Първанов. Той се обяви за промяна на Конституцията и въвеждането на президентска република.  ”Ще искаме въвеждане на президентска република, за да е ясно кой носи отговорността. Ще се опитаме да реабилитираме пряката демокрация, нищо по-добро от това, ключовите проблеми на България да се решават с референдум”, каза Първанов.Той посочи, че АБВ е готова да си партнира с всяка отговорна политическа организация, но извън кръга ще бъде поставена ДПС. Бихме участвали при достойно представяне в едно коалиционно управление, но не на всяка цена, заяви Първанов.По думите му сме затънали ”в блатото на най-тежката конфронтация на едно политическо разединение”.”Никога омразата и агресията в политиката и обществото не са били толкова силни, особено в парламента”, добави той.Първанов коментира, че покушенията срещу отделни български банки са на път да взривят обществото.”Години наред едни хора, които смятаха, че всичко им е позволено сега изпитват докъде е пределът на нервите на българските граждани”, каза ПървановСпоред него в момента няма лидерство и отсъства държавническа отговорност у тези, които са призвани да водят България, и няма готовност за компромиси. ”АБВ трябва да е алтернатива на омразата, на злобата и на агресията, да обосновава и реализира политика на разбирателство и на толерантност по отношение на другия, на различния”, каза той.

Първанов посочи, че новата партия ще води по-социална политика от традиционната левица и ще бъде алтернатива на лъжепатриотизма, на "ментенационализма".Бившият евродепутат Ивайло Калфин отбеляза, че АБВ се създава заради политическия дефицит, а не заради желание за власт.
Той се обяви и срещу сключването на споразумение с Международния валутен фонд.”Управляващите трябва да се съсредоточат върху решаване на проблемите, а не да викат Международния валутен фонд и не знам кой да ни решава проблемите. Проблемите се решават с диалог, със съгласие и тогава, когато българските граждани се мобилизират за тези цели”, каза Калфин.Oчаквано за председател на партията бе избран Георги Първанов. В Изпълнителния й съвет влизат проф. Борислав Борисов, Ивайло Калфин, Румен Петков, Росица Янакиева, Емил Кало, Бойко Радоев, Евгений Желев, Андрей Бунджулов, Дилян Енкин, Емил Константинов и Трендафил Величков.

Станете почитател на Класа