Президентът и политиците решават за последните дни на парламента и за служебния кабинет

Лидерите на парламентарно представените политически сили се събират днес на консултации при президента Росен Плевнелиев, за да определят последните действия на 42-то народно събрание и да обсъдят фигурата на служебния премиер и неговите задачи.

Раздухваната изкуствено банкова криза също ще бъде обект на анализ, като се очаква на консултативния съвет да бъде поканен и управителят на БНБ Иван Искров.

В петък лидерите на трите парламентарно представени сили - на БСП, ДПС и ГЕРБ и в присъствието на лидера на "България без цензура", но в отсъствието на председателя на "Атака" Волен Сидеров, се разбраха предсрочните избори да бъдат на 5 октомври, дата, която днес ще предложат на държавния глава.

Стана ясно още, че лидерите са обсъждали и варианти на промени на правителството или на ново правителство в рамките на този парламент, което да продължи да работи като служебно.

След срещата, а и следващия ден - събота, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов многократно повтори, че настоява за незабавна смяна на премиера Пламен Орешарски и на финансовия министър Петър Чобанов като пряко отговорни за финансовата, по думите му, криза. Това пък предизвика Чобанов да отговори, като нарече "свръхемоционални" и вредни думите на Борисов на фона на ударите по стабилността на банковата система.

Станете почитател на Класа