Орешарски за изборите: Няма съществена промяна в политическата ситуация

Политическата ситуация в България не се е променила съществено през последната година - една от партиите е с малко по-слаб резултат, друга партия е с малко по-добър от очаквания резултат.
Това заяви премиерът Пламен Орешарски, цитиран от БНР, в коментар на резултатите от изборите за Европарламент, след като днес се срещна с председателя на Европейската комисия Жозе Барозу в Брюксел.
До края на седмицата ще имам среща с лидерите на БСП и ДПС, за да обсъдим изборите и управлението, добави той.
Изборът на следващ български комисар ще бъде консултиран с тези две партии, заяви премиерът.
В коментар така твърденията, че това правителство няма право да излъчи следващия български комисар, Орешарски обяви, че към настоящия момент само действащото правителство може да излъчи еврокомисар.
Орешарски и Барозу са обсъдили днес темата за енергийната сигурност на държавите от Югоизточна Европа и пълната зависимост на България при вноса на газ. Двамата са разговаряли и за проекта "Южен поток", съобщи премиерът пред българските журналисти в Брюксел.
ЕК има забележки по подготвяните промени в българския закон за енергетиката, добави той. Орешарски е уверил Барозу, че нашата страна очаква коментарите на Еврокомисията, за да бъдат отразени преди гласуването на закона на второ четене в Народното събрание
Готови сме, каквито коментари получим от ЕК, своевременно да бъдат отразени, за да има пълно съответствие на националното законодателство с европейското, заяви Орешарски.
Сигурно ще има бележки и за начина, по който е извършена процедурата за избор на изпълнители, добави той. Барозу отново е подчертал необходимостта от пълно съответствие на проекта с третия енергиен пакет на ЕС. Уверих го, че след като българското законодателство е изцяло хармонизирано, проектът трябва да се подчинява на българското законодателство, тоест на европейското законодателство, каза Орешарски.
Двамата събеседници са обсъдили изграждането на междусистемните връзки към газопроводите на съседни страни и необходимостта от по-голямо европейско финансиране, защото това не са търговски, а стратегически проекти.
Барозу и Орешарски са разговаряли и за европейските фондове. Обещана ми беше експертна подкрепа, както в областта на енергетиката, така и по усвояването на фондовете. Барозу подчерта, че България не е сред първенците по усвояване на фондовете, посочи премиерът.

Станете почитател на Класа