С 34 000 преференции 15-ият в листата на БСП измести Станишев

Заради неразбирането на бюлетината електоратът на БСП най-вероятно е пренаредил водачът на листата на левицата и така петнайстият кандидат-евродепутат на социалистите Момчил Неков е взел над 34 000 преференции. Това научи Mediapool в понеделник от два независими източника.

Според информация от щаба на социалистическата партия гласоподавателите на БСП на много места не са разбрали как се попълва бюлетината за евроизборите.

Има секции, особено в Дупница, Кюстендил, Бобовдол - където избирателите са зачеркнали номер 15 за Коалиция за България и номер 15 от списъка на кандидатите за евродепутати от КБ.

На това неизбираемо място е поставен 28-годишният Момчил Неков. Окончателните данни още не са известни, ако Неков събере около 27 000 преференции, ще се стигне до пренареждане на първите четирима в листата на КБ - Сергей Станишев, Илияна Йотова, Георги Пирински, Петър Курумбашев.

Момчил Неков е най-младият кандидат в листата, а девизът му е "Старая се", според информация на БСП Пловдив. Завършил е Международни икономически отношения в Университета за национално и световно стопанство. В момента е докторант към Философския факултет в Софийския университет "Св.Климент Охридски". Автор е на две книги - "4х4 – БСП след 1989" и "От първо лице". Втората представлява анализ на организационното развитие и вътрешнопартийната демокрация върху всички основни партии в България след 1989 г.

С пренареждането на листата от класацията изпада четвъртият евродепутат на БСП – Петър Курумбашев, който заради своята убеденост, че ще бъде евродепутат напусна Народното събрание в началото на кампанията. След "преференциалния вот" Неков става първи, Станишев – втори, Илияна Йотова – трета, а Георги Пирински – четвърти, колкото са мандатите на социалистите. Ако Станишев не се откаже Петър Курумбашев, който става пети, след пренареждането може да остане извън ЕП.

Станете почитател на Класа