БСП е внесла 30 жалби за евроизборите

По информацията, с която разполагаме изборният процес преминава при добра организация и без много напрежение, но в същото време са констатирани редица сигнали и жалби за нарушения.

Това каза народният представител от Коалиция за България Янаки Стоилов на пресконференция .

Стоилов посочи, че нарушенията са започнали от вчера, а днес са по-голям брой. Той посочи и част от вчерашните нарушения, които са следните - има изпратени голям брой поздравления чрез смс-и от една от коалициите, на няколко места са организирани безплатни курбани от кметове на кметства и такива за създаване на контакти.

Около 30 жалби са внесени днес от представителите на КБ преди всичко в РИК-овете. Те се отнасят до няколко вида нарушения - по-силна агитация от страна на кметски наместници, предимно от една политическа сила, които провеждат агитация, опити да контролират вота, някъде дори са били организирани и водени да гласуват от тях, поясни Стоилов и добави, че има и случаи, където е констатирана подготовка на списъци в магазини и други обекти, където лицата са записвани.

Според Стоилов особен натиск се упражнява в ромските махали и квартали. Има сигнал за купуване на гласове от няколко партии и коалиции, в някои райони са по-силно изразени - в Хасковско, Бургаско, райони на София, обясни зам.-председателят на ПГ на КБ. Трима представители на КБ са били арестувани в Пазарджишко, без да са ясни мотивите за тези действия, стана ясно още по информация на Стоилов.

Получих информация, че лидерът на ГЕРБ в изборния ден при гласуването по същество е провеждал антиагитация. Той е използвал гласуването , за да отправя критики, обвинения към КБ за действия, които по правило са характерни за активисти на водената от него партия и да се презастрахова, обявявайки, че изборните резултати ще бъде признати или непризнати в по-късен момент, обяви Стоилов.

Председателят на градската организация на БСП Калоян Паргов коментира, че не се наблюдават драстични нарушения в на изборния ден, но в крайните квартали на София, особено в ромските, се наблюдава необичайна сутрешна активност, която обикновено е характерна за късния следобед. Това е притеснително, с оглед на думите, които лидерът на ГЕРБ е казал на медиите, прилича на ситуация, където крадецът казва дръжте крадеца. Има и сигнали за чисто незаконно агитация около училища в София, предимно в крайни квартали, заяви Паргов и увери, че са взети мерки от МВР.

Жельо Бойчев, депутат от КБ, призова кметовете на ГЕРБ да не опорочават изборния ден и да не нарушават конституционното право на избирателите. Подали сме множество сигнали в началото на изборния ден, където се вижда кметско наместничество -Царево, Калояново, Филиповци. Вижда се че кметските наместници участват директно в изборния ден, поясни той.

Станете почитател на Класа