Плевнелиев: ЕС се нуждае от доверие

"Нашият общ Европейски съюз днес повече от всякога се нуждае от допълнителна доза доверие, което да отговори на популизма и национализма”, каза президентът Росен Плевнелиев в изявление по повод предстоящите на 25 май избори за ЕП.

"Европейските избори, като всички демократични избори, са шанс за ново начало, защото дават възможност не само нови хора да влязат в политиката, но и да подредим правилно приоритетите в нашия общ европейски проект. Ние, политиците, все още сме в дълг към европейските избиратели, защото не информираме достатъчно своите съграждани, понякога изкушени от възможността така по-лесно, чрез решенията на европейските институции, да оправдаем грешни национални политики", посочи президентът.

Но изборите винаги ни напомнят, че евроскептицизмът, антиевропейската реторика и апатията са много голяма заплаха не само за европейската интеграция, но и за демокрацията на национално ниво, допълни той.

"Европейският съюз е изправен пред нова фаза на интеграция, която се нуждае от доверието и подкрепата на гражданите. Затова тези избори са важни. Те ще зададат посоката на развитие не само в следващите 5 години, а за по-дълъг период", каза Плевнелиев.

Вчера избирателите във Великобритания и Холандия упражниха правото си на глас. Днес това ще сторят Ирландия и Чехия, 400 млн. европейци имат възможност да гласуват на тези избори и съм убеден, че това ще бъде най-масовото демократично събитие в европейската история до днес.

Той отбеляза, че в продължение на един месец 15 партии, 6 коалиции и 3 независими кандидати имаха възможност да представят своите виждания за Европа.

"Нека никога не забравяме къде бяхме преди 15 години,

когато във времето на силовите групировки, банковите фалити, опашките за визи, за бензин, за мляко и за хляб, ние стартирахме своя път към европейска интеграция.

Днес сме част от модерния свят. Малка, но отворена икономика, част от огромния общ европейски пазар, в който с добро образование, последователен труд и идеи можеш да успееш. Членството на България в Европейския съюз донесе човешка свобода и перспектива. Ползите за България от европейската интеграция са видими, като тепърва значително ще се увеличат. Зависи от нас как използваме Европейския съюз – като инструмент за развитие или като удобно извинение за национални неудачи", каза президентът.

Той отбеляза, че утре, в деня за размисъл, ще честваме най-българския празник - Денят  на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Станете почитател на Класа