Предявават иск за 2000 лева на младежите, които се загубиха на връх Ботев

Планинската спасителна служба ще предяви иск от около 2000 лева за акцията по спасяването на тримата младежи, подали сигнал, че бедстват край село Тъжа, заяви вчера пред „Монитор" Кирил Русев, директор на ПСС към БЧК. Според него акцията струва много повече, но това са разходите, които са извън държавната субсидия.

Припомняме, издирването на тримата младежи, изгубили се в най-страшната и опасна част на Стара планина,продължи четири дни с мащабна спасителна акция, в която се включиха над 70 планински спасители, армията, хеликоптери, парапланеристи и доброволци. Това беше най-мащабната спасителна операция в последните десетилетия.

Опитни планинари искат властите да разследват дали наистина тримата студенти Виктор Димитров, Христо Иванов и Веселин Иванов са се загубили в Балкана над Калофер, или са разигравали 4 дни спасителните екипи да ги издирват. Според една от версиите, която упорито се налага в социалните мрежи, тримата се били хванали на бас дали за търсенето им ще бъде вдигнат военният хеликоптер „Кугър". Неслучайно и първите думи на момчетата към дежурния планински спасител Иван Драгошинов от миналата събота вечерта били: „Викайте хеликоптер да ни осветява пътя!"

Само централата на ПСС в София обаче може да подаде сигнал до прокуратурата да разследва мистериозното загубване в Балкана на тримата неопитни туристи.

За момента няма основания прокуратурата да се самосезира”, заяви за „Монитор” окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. Мнението на юристи е, че единствената правна квалификация, по която може да стартира евентуално бъдещо разследване, е за телефонен тероризъм. Според член 326 от НК, „който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до две години”.

Станете почитател на Класа