Близнашки е готов да отстрани грешките в подписката за референдума

Нямаме никаква комуникация с ръководството на Народното събрание. Това съобщи проф. Георги Близнашки на пресконференция по повод заключенията на служба ГРАО за валидността на подписите за референдума за изборната система.

570 000 подписа бяха внесени в НС от Инициативния комитет, оглавяван от Близнашки. Оказва се, че от тях валидни са 463 326. Некоректните са 108 286. Основно некоректните данни се отнасят за грешни ЕГН-та - над 63 000, както и за непълни данни за адреса на лицата в подписките.

Според Георги Близнашки ГРАО се е престарала в проверката. От Инициативния комитет искат констатациите на ГРАО и имената на невалидните подписи.

Инициативният комитет смята да изпрати писмо до председателя на НС Михаил Миков, в което го призовават да им предостави възможност в едномесечен срок да отстранят грешките.
По думите на Георги Близнашки законът дава такава възможност, за да се надхвърли изискуемата бройка от 500 000 подписа и всенародното допитване да е валидно.

В състояние сме да отстраним нередностите. Партиите на статуквото нямат интерес от въвличане на нови избиратели в изборите, смята той. Затова и те разчитат на твърдите си ядра, допълни той.

Нямаме намерение да нарушаваме закона, ще играем по правилата такива, каквито са, категоричен бе Близнашки. Интересът към този референдум е голям в нашето общество. Дори близо половината симпатизанти на БСП щели да подкрепят референдума на Инициативния комитет, смята професор Близнашки.

Юлия Берберян на свой ред посочи: „Нашият референдум ще стане бавно и мъчително, но ще стане, защото така трябва да се борим за нашите права и свободи".

Инициативният комитет очакват възможно най-кратък срок от Михаил Миков. Ако председателят на парламента не отговори на искането им, те са готови да го атакуват по съдебен път.

Станете почитател на Класа