ЦИК спря втори предизборен клип на "Атака" заради кадри с дете

Централната избирателна комисия (ЦИК) забрани излъчването на рекламно видео на "Атака" заради използването на кадри на дете в него.
От решението на ЦИК става ясно, че жалбата срещу предизборния клип, излъчен по телевизия "Алфа" и БНТ, е подадена от гражданин.
Проверката на ЦИК е установила, че действително в него са използвани кадри с дете, което произнася политическия призив "Да спечели изборите и да води България".
От контекста става ясно, че думите се отнасят за Волен Сидеров, водач на кандидатската листа на ПП „Атака" в предстоящите избори за членове на Европейския парламент от Република България.
По време на тези кадри се появява текст, който гласи: „Милен Георгиев. Град София. За животоспасяващо лечение." Създава се впечатление, че става дума за дете, получило помощ от ПП „Атака" за лечението си, като не се указва характерът на помощта.
Използването на кадри с участието на дете в предизборен клип противоречи на чл. 11, ал. 4 от Закона за закрила на детето, съгласно който всяко дете има право на закрила срещу въвличане в политически, религиозни и синдикални дейности, се казва в решението на ЦИК.
Комисията посочва и че е нарушен Изборният кодекс, както и Законът за политическите партии.
ЦИК постановява спиране излъчването на агитационния клип на политическа партия „Атака" в електронните медии и интернет до отстраняването на кадрите от клипа, в които дете произнася политически призив. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.

Станете почитател на Класа