За 14 356 софиянчета няма места в яслите и градините

От кандидатствалите 25 528 деца, в детските ясли и градини в София ще бъдат настанени само 8496, а останалите 14 356 ще трябва да се спасяват сами. Затова от Дискусионен клуб за социална местна политика (ДКСМП) искат две оставки - на кмета Йорданка Фандъкова и на заместника й по култура Тодор Чобанов. От клуба припомнят, че за провала точно в тази област като зам.кмет по образованието Фандъкова един път вече си подаде оставката. Неприемането й не реши проблема и в следващите 7 години.

Според клуба Чобанов се е провалил в решаването на проблема, дава неточна информация, лъже и продължава да заблуждава родителите.

От тези над 14 хиляди останали ненастанени деца, 4 422  ( 6-годишни са 1531 и 5-годишни са 2891) са заплашени с глоба, ако не постъпят в предучилищно обучение.

От ДКСМП припомнят неизпълненото предизборно обещание на ГЕРБ и кмета Фандъкова до 2011 година да се справят с недостига на места в общинските детски ясли и градини.

СО не е планирала и започнала изграждане на необходимите нови детски градини,

а вече има доказани злоупотреби при строежа и ремонта на детски градини, училища, детски и спортни площадки при 5 районни кмета на ГЕРБ. Документите са в прокуратурата и тече следствие. През цялата 2013 година общината не усвои 5,8 млн. лева от предоставените от правителството още в началото на годината 14 млн. лева.През  тази година правителството добави нови 6 млн. лева за строеж на поне 6 нови детски градини в столицата.

В случай, че отново няма реакция и конкретни адекватни действия от страна на ръководството на СО, ДКСМП си запазва правото да се обърне към общинските съветници с настояване за внасяне на искане за оставките и в Столична община.

Станете почитател на Класа