Мариана Коцева е новият зам.-директор на Евростат

Европейската комисия (ЕК) назначава Мариана Коцева на поста зам.-директор на европейската статистическа служба Евростат, съобщава Юрпиън войс.

Тя ще замени на поста чехкинята Мари Бохата, която се пенсионира на 1 юли. Така Коцева ще стане най-високопоставеният български чиновник в администрацията на Европейския съюз (ЕС). В момента тя е специален съветник в Евростат, като заема поста от 2012 г.

Преди това Коцева беше председател на Националния статистически институт (НСИ) и съветник на българския президент, на Програмата на ООН за развитие и на сръбското министерство на труда и заетостта.

Коцева има докторска степен от Университета за национално и световно стопанство (УНСС) и магистърска степен по икономика и статистика.

Преди месец сегашният председател на НСИ Ренета Инджова огласи доклад, според който в последното преброяване на населението, направено по времето на Коцева, са допуснати множество грешки и са добавени близо 160 хил. души, които не са реално преброени. Мариана Коцева отрече да е вярна информацията в този доклад.

През септември 2010 г. Коцева подаде оставка като шеф на НСИ заради скандал, свързан с пробното преброяване. Причината за оставката беше, че в графата "Етнос" в анкетните карти като възможни отговори освен "българин", "турчин" и "ром", бяха дадени "българо-мохамеданин" и "афро-американец", което предизвика яростна реакция от страна на националистическите партии. ​

Тогавашният премиер Бойко Борисов не прие подадената оставка, като изтъкна професионалните качества и авторитета на Коцева в Европа.

Станете почитател на Класа