Калфин иска гражданите да определят европейските политики

Гражданите, а не правителствата трябва да са водещи в определянето на политиките в ЕС. За това призова Ивайло Калфин в изказване в Европейския парламент в Страсбург късно снощи.

Според Калфин парламентите - европейски и национални, които са пряко избрани от гражданите, трябва да имат повече правомощия при дефинирането на европейските политики.

"Теми като бюджетните политики, икономическото управление, архитектурата на еврозоната, трябва да бъдат обсъждани съвместно между европейския и националните парламенти. Не бива да допускаме да се заобикаля Европейският съюз чрез междуправителствени споразумения и да се създава различен статут на европейските страни и граждани", заяви Калфин в пленарната зала в Страсбург.

Според него чрез прехвърлянето на тежестта от междуправителствени споразумения към общи политики, ще се повиши интересът на гражданите към работата на европейските институции и към ЕС като цяло. Ще се засили чувството за солидарност и близост между самите европейски граждани.

"Лисабонският договор дава възможности на гражданите да влияят върху европейските политики чрез гражданската инициатива и засилената роля на националните парламенти. В същото време, е очевидно, че това не е достатъчно. В бъдеще трябва да свържем много по-тясно работата на Европейския парламент с националните парламенти", настоя Калфин.

Българският евродепутат смята, че националните депутати трябва по-активно да бъдат включвани в изработването на европейските политики, включително чрез създаване на работни групи и комисии между националните парламенти и пратениците на страните членки в Европейския парламент.

Станете почитател на Класа