×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 270

Политологът Димитър Ганев: При 40% избирателна активност, 4 партии ще имат евродепутати

Последните изчисления показват, че се очаква около 40% избирателна активност на предстоящите избори за Европейски парламент. Тя ще е определяща за българското представителство в ЕП.
40% избирателна активност означава, че ще излязат да гласуват между 2 млн. и 600 хил. и 2 млн. и 800 хил. души. Три партии с абсолютна сигурност ще имат евродепутати – ГЕРБ, БСП и ДПС. Бариерата ще премине и коалицията около Николай Бареков - „България без цензура", ЗНС, ВМРО и „Гергьовден".
За представителство в ЕП ще се борят още „Атака", НФСБ, АБВ и Реформаторският блок. Дали ще прескочат бариерата, е въпрос на мобилизация и на силна предизборна кампания. Лично аз съм по-скоро скептичен, че тези формации ще успеят да излъчат евродепутат. Това обаче означава, че ще имаме огромен вот – около 500 хил. души, който може да не бъде представен в ЕП. Ситуация, подобна на последните парламентарни избори у нас.
Ако 4 партии влязат в ЕП, първите 3 партии ще имат между 14 и 15 от 17-те места. Моментната картина показва, че ГЕРБ засега води пред БСП – партията на Борисов ще има между 6 и 7 места, БСП – между 5 и 6, ДПС – 3. При малка разлика между ГЕРБ и БСП, те може да имат по равен брой евродепутати. Да не забравяме обаче, че на избори ГЕРБ може да мобилизира по-широка периферия от БСП. Коалицията на Николай Бареков вероятно ще извоюва между 1 и 2 места в Европейския парламент. Ако обаче и други партии прескочат бариерата от 5.88% , Бареков вероятно ще остане с 1 евродепутат.

Станете почитател на Класа