Ген. Червенков: Недофинансирането в МВР и МО е в пъти

Недофинансирането на двете силови министерства - МВР и Министерство на отбраната, не е в проценти, а в пъти и това е сериозна причина за липса на резултати в сектор "Сигурност". Такова мнение изрази пред БНР експертът по сигурността ген. Чавдар Червенков.
Когато един бюджет, 80 процента от него отива за заплати, два-три процента максимум за капиталови разходи и останалото да осигуриш криво-ляво функционирането на системата, каква модернизация, за какво да говорим? Сравнено с разходите, в абсолютни числа ги вземете, с една средна страна - членка на НАТО, значи недофинансирането в областта на отбраната и на вътрешните работи не е в проценти, а в пъти, каза още Червенков.
Според него общи действия на двете силови ведомства ще доведат и до по-добри резултати в борбата с престъпността у нас.
България не е нито толкова голяма, нито толкова богата, за да ги разделят тези два сектора. Има пресечни точки, в които би могло да се съвместят. Примерно Специалните сили на Министерството на отбраната и този Отряд за борба с тероризма. Ами те задачите са почти еднакви. Защо да не се помисли за едни формирования, които да бъдат общи и да изпълняват функции както в областта на вътрешната сигурност в борбата с тероризма или някои други задачи по охрана на чувствителни обекти и така-нататък, и евентуално за участие в операции.

Станете почитател на Класа