Расмусен: Кремъл иска да върне времето назад

Русия очевидно има амбицията да възстанови своята сфера на влияние в постсъветско пространство. Това заяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен в интервю за bTV във втория ден от посещението си в България.  Той смята, че в момента се наблюдава стремеж на Кремъл да върне времето назад, разделяйки Европа на нови сфери на влияние. Въпреки че България попада в съветската сфера отпреди 1989 г., Расмусен отхвърли събудените опасения на българите, че страната ще се окаже пресечна точка на геополитически интереси вследствие на събитията в Украйна.

„Всъщност не мисля, че то включва България сама по себе си. Но казвайки това, мисля че е пределно ясно, че благодарение на българското членство в НАТО Русия не се и опитва да влияе върху политическото развитие в България във военния смисъл”, коментира Расмусен.

Той нарече събитията в Украйна демонстрация на „старомодни амбиции за прекрояване на картата с военна сила”. „Но на повърхността на това вие може да видите Русия, която се опитва да наложи политическо влияние в много държави чрез спонсориране на частни организации, а също и масмедии, които от своя страна се опитват да формират и влияят на политическите процеси и общественото мнение”, коментира още генералният секретар на НАТО.

Той оцени високо 10-годишното членство на България в Алианса и похвали страната за поетия сериозен ангажимент към съюзниците и сериозен принос към операциите на НАТО. „Особено силно това си пролича в Афганистан и Косово. България взима активно участие в много междунационални защитни проекти. Всички съюзници оценяват това”, подчерта Расмусен. Според него „членството в НАТО дава сигурността, която е ядрото на нашата колективна защита и известния член пети, който гласи, че атака срещу една страна членка се възприема като атака срещу всички”.

„Това има много силен възпиращ ефект по отношение на солидарността и колективната защита. Нападение срещу един съюзник ще бъде посрещнато с масирана военна сила, която ще предпази и защити нашия съюзник. Това дава истинската сигурност”, подчерта Расмусен.

По думите му най-важната цел на НАТО е да демонстрира такава военна мощ и сила, че никоя потенциална страна извън Алианса да не се осмели да атакува някои от съюзниците на НАТО. Това е и причината за поредицата военни учения в Източна Европа на фона на събитията в Украйна и анексирането на Крим от страна на Русия.

„Ученията са важни за подобряване на нашия капацитет да работим и провеждаме операции заедно и да повишим качеството на нашите въоръжени сили”, обясни още Расмусен.

Генералният секретар на НАТО посочи, че в съвременния свят сигурността често надхвърля военните измерения. „Ние се нуждаем от един по-цялостен подход по отношение на сигурността”, подчерта той. От България, която е почти 100% зависима от енергийните доставки на Русия, Расмусен отправи съвет към Европа да редуцира зависимостта си от Русия.

„Виждаме, че Русия използва енергийните ресурси като оръжие по отношение на своята отбрана и външна политика. Според мен подходящият отговор на това е силна обща европейска политика, която цели редуциране на зависимостите от Русия”, смята генералният секретар на НАТО.
Гой заяви, че НАТО в момента е в процес на обсъждане как да увеличим силата на нашата колективна защита. Аз очаквам решения в тази посока в рамките на следващите дни и седмици, но би било малко незряло в момента да кажа нещо конкретно за мерките, които бихме предприели. Осезаемото присъствие на НАТО върху цялата територия на Алианса е същинската част от колективната защита. В момента сме в процес на оценка и препоръки към нашите военни структури. Очаквам решенията да дойдат в рамките на дни и седмици”, заяви Расмусен.

Станете почитател на Класа