Орешарски: Ще има законови промени за частните съдебни изпълнители

Всички сме наясно с доста лоши практики с частните съдебни изпълнители, ще има и законови промени в тази връзка. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски на традиционната среща с неправителствени организации, цитиран от БГНЕС.

Премиерът обясни, че се готви и закон за евентуален фалит и защита от кредитори. В него ще има и гаранции, че човек няма да бъде длъжник до живот. Но, не трябва да се гледа само едната страна, защото банките ни трябва, без тях няма развитие, призова той.

Орешарски коментира и писмото от ЕК относно ЕРП-тата, като подчерта, че е дошло два дни след посещението на лидера на най-голямата опозиционна партия в Берлин, където се е срещнал с еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотигнер. Надявам се да е случайно, защото не вярвам, че български политик ще взима отношение в спора между НЕК и ЕРП-тата, каза премиерът.

Той призна, че в здравеопазването наистина има много проблеми. В тази връзка Орешарски каза, че има уверение от здравната министърка, че в сряда в МС ще бъде вкарано изменение в закона за здравето, който ще въведе редица дисциплиниращи мерки в системата. Той няма да реши всички проблеми, но ще съумее да се справи поне с част от тази въпроси, подчерта Орешарски.

По темата за нова уредба за референдумите, премиерът се съгласи, че има нужда от такава, но освен това трябва да са разшири и кръгът от въпроси, които не са допустими за референдуми. Въпрос на обществено обсъждане е да се реши кои въпроси са и кои не. Иначе ще изпаднем в парадоксални ситуации, каза той.

Вицепремиерът Зинаида Златанова отговори на въпроси на граждани, свързани със съдебната ни система. Тя обяви, че се създава работна група, която да прецени дали и как да се промени начина за регистрация на неправителствени организации. В МС мислим за това как да се промени начина за регистрация на неправителствените организации, въпросът е чувствителен и не бихме искали да взимаме решение без консултации и със самите неправителствени организации, обясни тя.

Като гаранция за това, че съдебната ни власт е справедлива и безпристрастна, Златанова посочи факта, че според Конституционното право тя е независима. Инспекторатът към ВСС също е конституционно установен орган. В болшинството от случаите, когато министърът на правосъдието предлага отделни политики те задължително трябва да бъдат гласувани и приети от ВСС. Убедена съм, че всички опити за реформиране на съдебната система извън нея или извън страната са дали в най-добрия случай частични резултати, заяви Златанова.

Правосъдният министър изрази позицията си и за мястото на прокуратурата, като каза, че то е в съдебната власт. Относно адвокатските такси Златанова припомни, че няколко пъти ги е подканила да обмислят решението си и да намалят таксите си.

Граждани предлагат омбудсманът да се избира от обществото, но министърът на правосъдието им обясни, че той също има конституционен статус, но при сегашната уредба не пречи да бъде конкретизирана процедурата по избора му. Би могло да се предвиди по-широко обществено обсъждане, изслушване и дебати, обясни вицепремиерът.

Сабрие Сапунджиева, зам.-министър на правосъдието, призна, че проблемите в частното съдебно изпълнение наистина са много. Частните съдебни изпълнители носят пълна имуществена отговорност. Ако някой гражданин се чувства ощетен от решение на частен съдебен изпълнител може да търси правата си в съда. Правят се кадрови досиета на нотариусите и на частните съдебни изпълнители, каза още тя. /БГНЕС

Станете почитател на Класа