Парламентът прие окончателно измененията в Изборния кодекс

  • Гласуваме с квадратче и кръгче

Парламентът прие окончателно изменения в Изборния кодекс, с които съставът на ЦИК се увеличава от 19 на 20 души, а мандатът е в полза на ДПС.

Междувременно по предложение на ДПС парламентът прие да се промени бюлетината, с която да гласуваме. Това стана при окончателното разглеждане на измененията в Изборния кодекс, първоначално предложени само от ГЕРБ, а после и от движението.

Така беше решено номерата на кандидатите за преференции да бъдат поставени в кръгче, а не в квадрат, както беше предвидено досега в Изборния кодекс.

ДПС се аргументираха, че ако не се направят промените, много избиратели може да се объркат.

Новоприетият в началото на годината Изборен кодекс предвиждаше както номерата на партиите и коалициите, така и на техните отделни кандидати да бъдат изписани в квадратчета. Мотивите на ДПС бяха, че този вид на бюлетината може да обърка избирателите, които да посочат номера на кандидат за депутат (т. нар. преференциален вот), вместо на партия или коалиция.

Поправката беше внесена между първо и второ четене на промените в Изборния кодекс, които се наложиха заради скандалите около състава на Централната избирателна комисия.

Станете почитател на Класа