Главният секретар на МВР "предложил" оставката си след провала в Лясковец

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров е предложил да подаде оставката си веднага след приключилата с провал операция в Лясковец, при която загина един, а трима служители на реда бяха ранени. Това съобщи министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев пред бТВ във вторник.

Министърът обаче казал на Лазаров, че това няма да е добър ход. "Пазя и ще браня всеки, който си изпълнява задълженията в МВР. Най-лесното е един човек да си измие ръцете с друг", обясни позицията си по случая Йовчев и допълни, че е можел да разиграе такъв сценарий, при който "министърът е целият в бяло".

Аз съм гърбът на главния секретар и това ще е така, докато той си изпълнява съвестно задълженията и спазва конституцията и закона, коментира още Йовчев.

Той още веднъж прехвърли вината за провала на операцията на двамата регионални служители, за които в понеделник беше обявено, че ще бъдат наказани. "По-неадекватно поведение на оперативни работници не знам", посочи Йовчев. На въпрос защо за провала на акция при тази оценка се дават леки наказания, министърът обясни, че не може с лека ръка да се решават съдби, "курбан да е някой само и само да затворим един случай".

Заради акцията в Лясковец на бившия шеф на полицията във Велико Търново Живко Коцев ще бъде отнета възможността да участва в конкурси за повишение, а настоящият - Христо Христов, ще бъде понижен. "Планът за операцията срещу стрелеца Петко Петков в Лясковец не е сработил. Полицаите е трябвало да проникнат от три места, но от третото място не са успели", обясни Йовчев.Обяснявайки законовото положение, той отново оневини главния секретар на МВР.

"По закон главният секретар на МВР подписва такива операции, но прякото планиране е под ръководството на областния директор във Велико Търново. Двамата директори от Велико Търново носят отговорност за това, което се е случило. Областният директор носи пряка отговорност за планирането и провеждането на тази операция, както и за това, че преди това не е предприето нищо чрез оперативни средства да се разреши този проблем в Лясковец. Изводите, които са направени, че в дома на Петко Петков има риск, са правилни, но това не значи, че няма да се влиза", посочи още министърът. Той пак обясни, че операцията се е наложила, тъй като Петков е можело да започне да стреля по деца.

Станете почитател на Класа