Найденов: Членството ни в НАТО е реализиран стратегически приоритет

"Членството на България в НАТО е реализиран стратегически приоритет, който определи принадлежността на страната и стратегическата ни ориентация", каза министърът на отбраната Ангел Найденов по време на Деня на отворени врати в Националния военноисторически музей, съобщиха от МО.

Найденов отбеляза, че резултатите от членството на България в НАТО можем да търсим в различни посоки. "От политическа гледна точка ние сме пряк участник при взимането на решения и можем да влияем на политиката за отбрана и сигурност на страните-членки и страните-партньори на НАТО", посочи министър Найденов и подчерта, че във военната област България получава най-надеждните гаранции като член на най-мощния военно-политически съюз.

"Средата за сигурност налага създаването на отбранителни способности, които не можем да изградим сами", каза той и информира, че близо 18 000 са българските военнослужещи, които са участвали в мисии и операции зад граница. "Това означава ценен опит и подготовка, придобити бойни способности и оперативна съвместимост", подчерта още министър Найденов. "Икономическите измерения от членството ни в НАТО се определят от възможността ни за достъп до ресурси и капацитет, които са непосилни за доста крехката ни икономика", изтъкна министърът на отбраната и поясни, че страната ни има достъп до фондове, които ни позволяват да модернизираме отбранителната ни инфраструктура.

В отговор на въпрос за бъдещето на Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия министър Найденов отговори, че той се изгражда от България на базата на акредитация от НАТО. "Към момента Полша и Румъния имат свои представители, очакваме акредитации и от останалите страни-членки", поясни още той и допълни, че предишното ръководство на Министерството на отбраната е създало само административната структура и не са решени правните въпроси, които се отнасят до статута тази международна военна организация на територията на България.

"Предприели сме вече предложения за промени в Закона за отбраната и Въоръжените сили, Закона за държавния служител, Закона за МВР и Закона за ДАНС, които ще гарантират работата на Центъра", допълни още министър Найденов.

Станете почитател на Класа