Зелена светлина за е-правосъдието

Пред пълна зала в Националния институт на правосъдието, висши магистрати се запознаха със стратегията за въвеждане на електронно управление и електронно правосъдие в сектор у нас до 2020 г.

Лично вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова откри кръглата маса по темата, очертавайкиелектронното правителство като приоритет на ЕС, а електронното управление в магистратските среди като начин за лесен и бърз достъп на гражданите до правни услуги.

По думите й, въвеждането на стратегията ще подобри прозрачността на съдебния процес и случайното разпределение на делата. Електронното правосъдие е и средство за вътрешен мониторинг, обясни Златанова, като изтъкна необходимостта от съвмести усилия на изпълнителната и съдебната власт, както и на неправителствените организации по пътя към постигането на тази цел.

По думите на вицепремиера, с въвеждането си електронното правосъдие ще бъде гарант за достъп до финансиране от ЕС, което със сигурност ще подобри работната среда и функционалността на сектора.

Според председателя на ВСС Соня Найденова изпълнението на стратегията ще подобри правната култура на гражданите.

По темата не остана безучастен и транспортният министър Данаил Папазов, който побърза да увери всички присъстващи, че управляващите не отлагат електронизирането на управлението за 2020 г.

Папазов разясни, че е-правителството ще предоставя комплексни услуги на гражданите и предстои да се изработи метод, по който вече използвани документи да не се заверяват повторно при използване на електронната система.

Папазов разкри и нова подробност по работата на правителството за въвеждане на електронното управление. Оказа се, че ще се създаде Съвет за електронно управление, който ще бъде председателстван лично от премиера Пламен Орешарски.

Към съвета ще се присъединят и всички ресорни министри, както и всички главни секретари по информационните услуги за секторите, където се въвежда електронно управление.

Източник: news.bg

Станете почитател на Класа