"Журналисти за прозрачно управление" сключиха меморандум с БОРКОР

 

Представители на Сдружение „Журналисти за прозрачно управление“ предоставиха на директора на ЦППКОП Бойко Великов поредица журналистически разследвания, свързани със злоупотреби с обществени поръчки, както и с нарушения на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси и Закона за концесиите.

ЦППКОП и Сдружението подписаха меморандум за сътрудничество.

Имаме достатъчно сигнали за конкретни нарушения, които сме установили съвместно с Института за правни анализи и изследвания. При нас членуват журналисти, политолози, университетски преподаватели, които се борят с корупционните практики“, заяви Иглика Горанова, председател на „Журналисти за прозрачно управление“.

Горанова допълни, че сигнали са били изпращани до контролните органи като Сметната палата и АДФИ, но са оставали без сериозни последствия за нарушителите.

Ние ще изследваме задълбочено вашите сигнали и за някои от тях ще изискаме резултатите от извършените проверки. Ще проследим как са реагирали контролните институции“, каза директорът на ЦППКОП Бойко Великов. Заместник-директорът на Центъра Елеонора Николова допълни, че в рамките на анализите, ЦППКОП проучва и конкретни случаи.

Ние се занимаваме със сигнали, за да можем да проследим една корупционна схема и да изработим мерки за нейното предовратяване“, обясни Бойко Великов.

В нашите журналистически разследвания винаги търсим и засегнатите страни за коментар. Нашата дейност е допълнение на това, което извършва Центърът – търсим къде законът няма да проработи и къде има вратички“, каза журналистката Спасияна Кирилова, водеща на предаването „На плюс“ по TV плюс.

Публикациите, предоставени от организацията ще бъдат проверени от анализаторите на Центъра, като драстичните случаи на нарушения в областта на обществените поръчки ще намерят място в т.нар. „регистър на срама“. В него ще се публикуват куриозни технически задания, в които възложителите залагат предварително такива условия, които описват конкретна фирма-изпълнител.

Станете почитател на Класа