Плевнелиев свиква извънреден КСНС заради кризата в Украйна

Политическите лидери на парламентарните партии ще направят втори опит да изработят обща позиция на България по кризата в Украйна. Президентът Росен Плевнелиев свиква Консултативния съвет по национална сигурност, на който политици и шефове на специалните служби ще обсъдят присъединяването на Крим към Руската федерация.

На срещата ще присъстват председатели на парламентарните групи, които миналата седмица не успяха да се обединят около единна позиция.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предупреди, че на срещата ще постави и въпроса за Централната избирателна комисия. Миналата седмица ГЕРБ бяха лишени от зам.-председател в комисията, но пък имат един представител в повече, за сметка на ДПС.

Призив за общо становище при президента по кризата в Украйна направи председателят на ДПС - Лютви Местан, а шефът на парламента - Михаил Миков, смята, че Народното събрание „не може да бъде тикано в тази посока".

Държавният глава Росен Плевнелиев, както и външният министър Кристиан Вигенин поддържат позицията на Европейския съюз и САЩ, които признават новата власт в Киев и осъждат анексирането на Крим към Руската федерация.

И докато протича съвета по национална сигурност при президента, в същия час е планиран протест на „Атака". Националистите на Волен Сидеров настояват за признаване на референдума, спиране на намесата и санкции от САЩ, НАТО и ЕС.

Станете почитател на Класа