Бареков: Русия е естествен партньор на България

Нашите привърженици казват, че основен партньор на България трябва да бъде Европейския съюз. На второ място с еднакъв резултат те поставят САЩ и Русия. Това заявява в интервю пред ИТАРР - ТАСС лидерът на България без цензура Николай Бареков. Според новия политик истината е, че през последните години българските политици използваха основно политическите отношения с Русия. БСП – защото искаха да угодят на избирателите си, декларирайки им приказки за това колко обичат Русия. ГЕРБ, за да угодят на електората си, обясняваха колко зле работим с Русия и как това не трябва да се прави. Ние сме на обратната позиция. С Русия не просто трябва да имаме равноправни отношения, те трябва да бъдат изгодни и на още по-широка основа. Какви са отношенията ни с Русия сега. Навремето Георги Първанов се хвалеше с "Големия шлем" с Русия (газопроводът "Южен поток", нефтопроводът "Бургас-Александруполис" и АЕЦ "Белене"), за това говореше и господин Борисов, но нито един от големите стратегически проекти с Русия не беше реализиран. Всичко отиде в хладилника, с изключение донякъде на "Южен поток", който се развива. Защо да не седнем и да не се договорим с Русия за тръгването на тези проекти? Да влязат в България нови инвестиции, за да дадат възможност на страната да продава електроенергия. По времето на Тодор Живков, давам този пример, въпреки че не е толкова актуален, България търгуваше с Русия чрез политически целувки. Днес ние можем да бъдем политическата врата за Русия към Европа. Имаме добър партньор в ЕС в лицето на Германия, защо Русия да не бъде нашият голям партньор извън ЕС? Какъв е проблемът в това? За тази цел просто трябва да отделим политиката от икономиката. Ние подкрепихме инициативата за строителство на седми реактор в АЕЦ "Козлодуй" от американската компания "Уестингхаус". Но ако има добри условия и изгодна оферта от руска страна, защо да не построим и "Белене"? Ако българското правителство не затъва в дългове и това е икономически изгоден проект, той трябва да бъде реализиран, ние ще го подкрепим. Русия е естествен партньор на България. Българският народ харесва руския народ. Ясно е, че съществуват политически проблеми, но те не трябва да спират икономиката. Защо да не се помисли за изцяло облекчен визов режим с Русия? Как е възможно руските граждани, най-големите инвеститори в лично качество в България, купуващи жилища и създаващи фирми, да чакат унизително дълго получаване на виза за влизане в страната. Как може руско семейство да живее в България, а бащата, работещ в Москва или Санкт Петербург, да трябва да получи виза? Трябва да се направи така, че виза да се получава на аерогарата за минути.

- Колко внимателно сте проучили двустранните икономически отношения?

- Потенциалът за бизнес отношения с Русия не е реализиран и на 10 процента. Навремето в България съществуваше цяла индустрия, която обезпечаваше нуждите на Русия по няколко направления – и в продукти от селското стопанство, и в леката промишленост, и в експорта на оръжие.
Днес нищо от това не съществува. Заводите са разрушение. Северозападна България – Видин, Враца – навремето бяха овощната плантация на Съветския съюз. Днес няма нито един преработващ завод от този тип. Не можем да изнасяме нито консерви, нито пакетирана продукция, просто защото не можем да я преработим. Имаме идея да създадем съвместни с Русия производства за преработка на плодове и зеленчуци с държавно участие.

Станете почитател на Класа