Нинова: През април ще осигурим над 13 000 нови работни места

Борбата с безработицата остава приоритет за управляващите, коментира на семинара на властта в Боровец председателят на социалната комисия Корнелия Нинова.

„Към февруари месец безработицата е 12.2% по данни на Агенцията по заетостта. Т.е. тя се задържа, с тенденция за лек спад. Добрата новина за нас е, че от януари досега 25.4 хиляди безработни лица са започнали работа в реалния сектор. С 30 000 са по-малко, които са се ползвали от субсидирана заетост, т.е. работни места, финансирани директно от държавата. Сравненията, които правим, са на база същия период на миналата година", уточни Нинова.

Тя добави, че за да се справят с този проблем, през следващия месец стартират няколко програми, които ще осигурят през април 13 230 нови места.

„Програма „Сигурност" ще осигури работа на около 5 000 души. Знаете за тази програма, която гарантира помощ за МВР за справяне с битовата престъпност. Стартират също регионални програми за заетост, насочени към областните и общинските администрации - те обхващат 2000 души. Предвиждат се и мерки за подпомагане на бизнеса за разкриване на нови работни места - обхващат през април 2 430 души. Ще има и мерки в подкрепа на заетостта по оперативната програма за развитие на човешките ресурси - около 3800 работни места. Така през април общо 13 230 българи ще могат да започнат работа", каза още Нинова.

Станете почитател на Класа