Няма да остане община без достъп до евросредства

Важно е да подчертая, че дефиницията за селски райони се запазва такава, каквато беше за период 2007-2013. В същото време, намерението ни е да не допускаме модела от предходния период, при който някои от общините да останат без достъп до европейски програми. В тази връзка следва да се има предвид, че дефиницията за селски райони ще окаже влияние на териториалния обхват и демаркацията между Програмата за развитие на селските райони и Оперативна програма "Региони в растеж" само по мярка "Основни услуги, обновяване на селата в селските райони. Всички останали мерки от Програмата за развитие на селските райони ще се прилагат на територията на цялата страна. Както знаете, беше взето и допълнително решение да бъде разширен териториалния обхват на подкрепа по Оперативна програма "Региони в растеж" с цел обхващане на цялата общинска територия за градовете от 1-во до 3-то ниво, което вече е отразено в Споразумението за партньорство. По този начин ще се осигури балансирано развитие на териториите в рамките на наличния финансов ресурс чрез допълване и постигане на синергия между отделните програми.

Допълнителна мярка за покриване на "белите петна" е прилагането на многофондово финансиране на Водено от общността местно развитие. Към момента Европейската комисия неколкократно е изразила своята подкрепа за запазването на дефиницията за селски райони.

По Водено от общността местно развитие имаме намерение да използваме двата възможни според регламентите подхода за финансиране на тази нова инициатива. Първият е еднофондово финансиране по линия на Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и Европейския фонд за морско дело и рибарство. Тук сдружението изказа съображения по отношение на размера, предвиден в споразумението за партньорство – съответно 5% и 9 % за двата фонда. Бих искала да уточня, че в споразумението сме заложили минималния размер, който ще бъде заделен за прилагането на този подход, като точният такъв ще бъде фиксиран в съответните програми, отчитайки опита от настоящия програмен период, и получените коментари и предложения.Ще бъде фиксиран вторият подход, който ще се прилага, е многофондово финансиране на Водено от общността местно развитие. При него средствата от двата посочени по-горе фонда, ще се допълнят със средства от Европейския фонд за регионално развитие и Европейския социален фонд. Предвиждаме това допълване да е в размер на 5% от съответните програми, които ще имат принос за прилагане на подхода. Така например не виждаме принос за прилагането му по линия на Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура", където инвестициите са основно в големи инфраструктурни проекти, а не в дребно мащабна инфраструктура. Този втори подход ще се прилага на териториите със специфични характеристики така, както са определени в Националната концепция за пространствено развитие, а именно крайбрежните, планинските, граничните и територии, териториите в риск, който по своята същност може да е екологичен, демографски и икономически, както и териториите за опазване на ландшафта, природните и културни ценности. Чрез прилагане на многофондовото финансиране в тези територии ще се търсят подходи за определяне и водене на целенасочена и политика за съхраняване на тяхната специфика и преодоляване на разнопосочни проблеми, с акцент преди всичко върху обезлюдяването и икономическата активност. В допълнение, това ще е форма за подобряване на връзката между селата и градовете в рамките на тези територии, подчерта вицепремиерът пред кметовете.

По отношение на Водено от общността местно развитие, Националното сдружение на общините предложи долната граница на населението, в териториите, на които ще се прилага, да бъде намалена до 5 хиляди жители. Предложението беше обсъдено с отговорните ведомства. Считаме, че е по-удачно да се запази предложението, респективно основното изискване на Регламента за следващия период териториите, на които ще се прилага подходът, да са с население между 10 и 150 00 хиляди жители, уточни тя. Опитът от настоящия програмен период показва, че подходът ЛИДЕР се изпълнява по-успешно там, където имаме обединяване на общини при формирането на местните инициативни групи – там именно има повече подадени и одобрени проекти. По този начин се постига и по-голям ефект върху териториалното развитие на съответните територии. Прилагането на Водено от общността местно развитие през новия период ще има за цел да стимулира обединението и кооперирането на две или повече общини при формирането на местна инициативна група. Това означава, че малките общини не само няма да са изключени от прилагането на този подход, но напротив, те следва да търсят форми за сътрудничество с по-големите такива, в които има включително натрупан по-добър капацитет за изпълнение на проекти, както в публичните така и в частните партньори и неправителствения сектор, обхванати от съответната местна инициативна група.

На базата на разработения към момента проект на Интегрирана стратегия, основните инвестиции ще бъдат насочени към развитие на икономиката и стимулиране на предприемачеството, в това число - иновации и високи технологии, агробизнес (инфраструктура и затваряне на цикъла на агробизнеса), интегрирани проекти за туризъм, както и хоризонтални инвестиции за развитието на човешките ресурси и създаване на благоприятна среда за живеене, каза още Златанова.

Акцентът в момента е насочен към това съвместно с областните управители и местните власти да се идентифицират няколко ключови проекта, с реализацията на които да се даде силен тласък на развитието на региона и обръщане посоката на негативните тенденции. Предвиждаме също така да бъдат разработени специализирани схеми по Програмата за развитие на селските райони и Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", като бъдат отчетени спецификите на бизнеса и земеделските стопанства в региона.

За Интегрираната териториална инвестиция в Северозападен район се предвижда многофондово финансиране от Европейските структурни и инвестиционни фондове, по линия на четирите фонда (без Кохезионен фонд). 

Източник: БГНЕС

Станете почитател на Класа