Константин Пенчев: Политиците правят всичко възможно, за да няма референдум

Обидно е за гражданите това, което правят политиците. Уж всички политици искат референдуми, уж всички заявяват, че искат народът да се произнася, всички казват, че ще демократизират закона за референдумите, а реално всички политици правили всичко възможно да няма референдум.

Това коментира по темата за референдума, иницииран от президента, националният омбудсман Константин Пенчев в сутрешния блок на "Нова телевизия".

Пенчев се съгласи с водещия Виктор Николаев, че политиците просто се опитват да се харесат на публиката, демонстрирайки желание за провеждането на референдуми.

Омбудсманът се надявал да няма контраподписка на инициираната подписка от Реформаторския блок, защото това щяло да раздели още повече нацията.

"От една година не правим нищо друго освен да разединяваме хората. Протестиращи-контрапротестиращи, интелигентни-неинтелигентни. Дайте да направим народ и контранарод. Трябва да се обединим. Забравете политическите дрязги. Дайте да спазваме основните правила", коментира Пенчев.

Относно ветото на президента Росен Плевнелиев за Изборния кодекс Пенчев заяви, че ако то бъде отхвърлено, ще стане малко комична обстановката. „Депутатите могат да отхвърлят предложението на президента, но не могат да отхвърлят референдум, подкрепен от 500 хил. души", каза той.

Станете почитател на Класа