Манолова: Половината граждани поискаха нов регламент за изборите

Изборният кодекс, който приехме на 21 февруари, предизвика много коментари и интерпретации. Стана и център на публични дебати и медийно внимание, за което благодаря. Това заяви зам.-председателят на парламента Мая Манолова по време на брифинг в Народното събрание. „Над 50 % от българските граждани пожелаха нов регламент за предстоящия евровот. Затова в резултат на усилена няколко месечна работа беше приет новият Изборен кодекс, който е изпратен на президента и очакваме решението му. Дали и до колко е нов новият Изборен кодекс, с експертите, с които работихме по кодекса изброихме 77 нови моменти в новите изборни правила, без да изпадаме в излишно детайлизиране", заяви Манолова.

Тя добави, че най-важната цел – по-честни избори, е постигната. "Бюлетините ще се печатат по реда на Наредбата за издаване на ценни книжа от печатници на БНБ, под контрола на Министерство на финансите и ЦИК. Бюлетините ще имат номера, наблюдателите ще бъдат абсолютно във всички фази на Изборния процес. Ще има пълна прозрачност в работата на изборната администрация, ще се обжалват всички решения на изборните комисии. Опозицията задължително ще има свои представители в ръководствата на всички изборни комисии", обясни още Манолова.

Тя подчерта, че едно от най-големите завоевания на новия Изборен кодекс е съчетаването на интегрална бюлетина с преференции, при това тя няма да бъде дълга 2 метра.

Станете почитател на Класа