До евроизборите ще тече интензивна гражданска война

"Това разцепление на БСП няма да доведе до мащабно напускане на хора от партията и разпад не може да се очаква, но ще се отрази на резултатите от изборите". Това заяви в сутрешния блок на бТВ социологът Юрий Асланов.

"Първанов действа с убеждението, че проблемите на БСП идват от личността на лидера и ако това се промени - нещата ще се променят в цялостност. Разцепление в партията няма, смята той.

„Дългата история на БСП не е само предимство, има и количествено натрупване на недостатъци. Винаги, когато е имало разцепление, е ставало дума за идейната ориентация, такова нещо в момента няма. За първи път се случва бивш лидер на партията да предяви отново претенции за лидерския пост. Той опита това индиректно и миналата година", каза Асланов. Според него АБВ няма да успее, но при всички положения, ще понижи резултата на БСП на изборите.

Това е най-зрелищното разцепление на БСП, заяви от своя страна политологът Евгений Дайнов.

"Ако някой като голям играч като Бойко Борисов реши, че БСП се разцепва - ще направи едно, ако мисли, че не се разцепва - ще направи друго. На мен сега ми е интересно кой какво ще направи. Много интензивна гражданска война ще тече сега до изборите. Има хипотези да се появят нови леви групички и формации", каза Дайнов.

Асланов не смята, че има договорка между Бойко Борисов и Георги Първанов, но на практика действията на Първанов са в негова ползва: „Сега му се отваря вратата, че има шансове да победи на европейските избори", смята той.

"ДПС даде ясен сигнал, че въпреки предишната си любов с Първанов, ще си играят със Станишев", подчерта Дайнов.

Според политолога българската политика е тотално деградирала: „Вижте докъде деградира политиката в България - Бисер Милано-Петното, Мишо Шамара и подобни хора са политически фактор - всички политици имат вина за това. Някой от задкулисието плаща за една такава юмручна политика.", каза той.


 

Станете почитател на Класа