Кутев: Няма да има чадър за никого, законът важи за всички

Законът важи за всички. Каквото за Бисеров, такова за Сидеров, такова за Цветанов, такова и за Станишев и Кутев. Не може да има чадър над никого и няма да има.

Това заяви депутатът от коалиция за България Антон Кутев във връзка с искането на главния прокурор за свалянето на имунитета на лидера на партия Атака Волен Сидеров, цитиран от БГНЕС.

"Радвам се, че прокуратурата действа толкова бързо. Надявам се, че и в други случаи ще го прави така достатъчно бързо", каза Кутев.

Той смята, че от тук нататък най-важното е да спазваме закона и правилата. "Доколкото знам има един срок от няколко дни, в който да заяви дали сам сваля имунитета си. Нека да изчакаме да видим дали той самият ще си свали депутатския имунитет", заяви Кутев.

Той каза, че прокуратурата е внесла 60 страници в парламента и отива да се запознае с тях. "Не само аз, а всички депутати трябва да се запознаят с него подробно. Все пак това е решение, което трябва да се взима от Народното събрание в разумни срокове", заяви Кутев и добави: нека да видим какво е внесла прокуратурата.

Той смята, че "най-вероятно ще се наложи решение на парламента, но да дадем и време, за да може Сидеров сам да изтегли имунитета си".

Кутев заяви, че не може да каже как ще гласува БСП, защото трябва да се запознаят с материала от 60 страници. "Едва след това можем да кажем как стоят нещата. Нямаме право да не се запознаем с материала", подчерта той и добави, че все още не знае какво пише в тях.

"Не вярвам да има народен представител, който да се е запознал с тях. Предполагам, че и в близките два-три дни надали ще има такива, които да могат да коментират конкретно материалите. Нека не забравяме, че прокуратурата и съдебната система у нас се независими и ние няма, защо да коментираме техните решения", заяви депутатът от КБ.

Той е категоричен, че решението на депутатите трябва да бъде достатъчно обосновано. "Най-вероятно следващата седмица трябва да очакваме решението. Вие знаете, че в сряда започва работа парламента. Вероятно в рамките на първите няколко дни след това трябва да се случи", уточни Кутев.

Депутатът социалист още веднъж призова да не изземваме функции на прокуратурата. "Очарован съм от нейните бързи действия. Бих казал, че трябва да се действа така винаги и с всички, за да нямаме съмнение, че прокуратурата в България работи добре", добави той.

Попитан дали Волен Сидеров трябва да продължи да оглавява парламентарната комисия за борба с корупцията, Кутев заяви: "Нека да видим какво се съдържа в материалите. В момента всяко бързо действие няма да доведе до добри резултати... Важно е едно – чадър не бива и не може да има над никого".

Станете почитател на Класа