Вигенин: Важно е да има по-висока избирателна активност на изборите за ЕП

"Много е важно да постигнем по-висока избирателна активност на предстоящите избори за ЕП", заяви министърът на външните работи Кристиан Вигенин, [цитиран от БГНЕС.

Вигенин участва в конференция "Значението на европейския избор", която се провежда в Министерски съвет под неговия личен патронаж. За първи път от влизането в сила на Лисабонския договор, предстои избор за Европейски парламент. Предишният ЕП беше избран при предишната договорна база и в движение получи допълнителни правомощия, напомни Вигенин.

ЕП получава все по-широки правомощия, но колкото по-големи са правомощията, толкова по-нисък е интересът на европейските граждани към изборите. Много е важно да постигнем по-висока избирателна активност на предстоящите избори за ЕП, подчерта Вигенин и припомни, че ЕП е единствената пряко избрана от гражданите европейска институция. Той изрази надежда, че по време на информационната кампания за изборите за ЕП ще се повиши интересът на младите хора в България към този вот.

Отговорността е на предстоящите избори за ЕП политическите партии в България да направят изборите наистина европейски. Водещите политически сили в България в момента имат достатъчно активно участие в европейските политически партии и те биха могли в кампанията да се опитат да представят европейските платформи на тези партии, заяви Вигенин. Той подчерта, че външно министерство ще работи за създаването на атмосфера по време на кампанията за ЕП, в която европейската тема да има по-голяма чуваемост и ще работи за гарантиране на доброто провеждане на гласуването в чужбина. Той съобщи, че една политическа партия е отказала по политически причини да участва в днешната конференция.

Политическата криза или недоверието, което се създава в последните години към европейските институции, трябва да бъде преборено иначе ще ставаме свидетели на евроскептични и антиевропейски тенденции, които могат да подкопаят основите на ЕС и могат да превърнат ЕП от институцията, най-силен защитник на развитието на ЕС в институция, която ще излъчва доста смесени послания към европейските граждани, отбеляза външният министър. Той не пропусна да коментира, че политическият дебат в доста страни започва да се развива в посока създаване допълнителни пречки и атаки към свободите, които извоюва ЕС и потърпевши от това най-често са българите и румънците, без да имат пряка вина за това.

При нас много трудно се прави връзката между решенията на европейските институции и това, което се случва в България. Като че ли българските граждани свикнаха да гледат на ЕС като на съюз, свързан с парите, предоставени за развитие и убягва по-голямата картина и способността на България да участва активно при взимането на решения. При нас европейските избори твърде често минават под знака на националната политика, при изборите през 2009 година, които се проведоха седмици преди парламентарните избори, европейската тематика не присъстваше достатъчно отчетливо в самата кампания, отбеляза още външният министър.

Станете почитател на Класа