Кой лъже за еврофондовете?

Преди дни Европейската комисия каза кой е виновен да бъдат спрени близо 1 милиард евро по ОП „Околна среда“. Това са секторите, управлявани от Томислав Дончев, министър на еврофондовете, Нона Караджова, министър на околната среда и водите и експерти от министерството на финансите в кабинета "Борисов". От писмото на Брюксел излиза, че именно бившите управляващи не са се съобразили с доклад на Европейската сметна палата от 2011 година, в който се настоява за налагане на по-високи финансови корекции по проекти, финансирани със средства на ЕС. Новината я съобщи премиерът Пламен Орешарски. И в по-късен час тя бе потвърдена с уточнението, че пропуските са от 2008, 2009, 2010 година и че ЕК не е назовавала конкретни имена, а сектори. 
На 7 октомври 2012 година Институтът за правни анализи и изследвания и Сдружение „Журналисти за прозрачно управление” изнесохме данни от междинно изследване, че 76% от обществените поръчки с европейски пари са опорочени.  Изследването бе публикувано във в. "Класа". На 7 октомври в БТА двете неправителствени организации предупредихме, че България ще бъде наказана със спиране на европарите. Казахме, че това няма как да бъде избегнато, докато хитруваме в процедурите и комисионните. И с две разследвания показахме как точно се заобикалят законите. Какво ни отговори тогава властта?
На 9 октомври по bTV министърът на еврофондовете Томислав Дончев заяви, че парите от санкции за нарушения при обществени поръчки с европейски пари остават в България, благодарение на "ефективната контролната система". Дончев до последно твърдеше, че в последните 2-4 години в страната ни са положени сериозни усилия, които са причинили дори "болка" . Но са дали резултат. Благодарение на тази процедура, пазим парите в България, каза още министърът. Което трябваше да означава, че ние си измисляме статистиката и предупрежденията на ЕК.
В началото на тази година БОРКОР – институцията, която бе създадена да се бори с корупцията в обществените поръчки, но реално не го прави, съобщи, че от 4 милиарда лева, които се въртят в този сектор, 1 милиард лева потъват в нечии джобове във вид на комисионни. На тази официална статистика също никой не обърна внимание.
С днешна дата, спирането на парите по ОП „Околна среда“ е факт, а настоящият вицепремиер и отгорник за еврофондовете Зинаида Златанова заяви, че само ОП „Транспорт“ е наред.
Е, кой лъже за европарите? И не е ли редно хората, които са виновни за спирането на евросредствата вместо да твръдят, че всичко е наред, когато корабът потъва, да се извинят. И да поемат отговорност. 

Станете почитател на Класа