Политолози: В правителството има партийна дисциплина, което гарантира ефективност

В новото правителство има партийна дисциплина, която гарантира известна ефективност, но балансът е намерен прекалено късно. Това каза в БНТ политологът Румяна Коларова, като уточни, че за постигането на този баланс има роля „Атака", която е намерила своето място в ляво. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров е станал по-мек, не е толкова агресивен, както в началото, смятат Румяна Коларова, Арман Бабикян и Чавдар Найденов, които бяха гости на предаването.

В момента на ход са управляващите и контрапротестиращите, но това може да не бъде така от следващата година, каза Коларова. Тя заяви, че протестиращите са заявили исканията си за нов морал, а не за формиране на политически субект и че трябва да се работи по създаването на този нов морал.

Според специалиста по политически маркетинг Арман Бабикян докато не се промени пирамидата в България, с връх - богатите и огромна бездна от бедни, няма как да видим стабилен проект в дясно.

Хората, които си говорят помежду си, че ще правят дясна партия, в момента се занимават със семинарни занятия. Това са хора, които се държат като блогъри и свободни интелектуалци, обобщи Бабикян.

Липсва нещо, което Иван Костов каза на последната сбирка на ДСБ - липсва политически код и това е проблем. Силен и на власт е този, които умее да обединява, не този, който се затваря. Някой ги подлъга ще скоро ще има избори и те се затвориха, каза още Бабикян.

Чавдар Найденов определи Реформаторския блок като вътрешно антагонистичен, каквото всъщност е и новото правителство. В него има лустратори, бивша снаха на политбюро и ако не направят програма, те са обречени да се разпаднат, заяви Найденов. Той потвърди последните социологически данни, според които рейтингът на ГЕРБ пада и има отлив от партията към Реформаторския блок и "България без цензура". Моментът е доста опасен за ГЕРБ, предупреди той. Причините да се разпада са налице от доста време, каза Найденов.

"Ясно е, че няма спойка между старата десница и ГЕРБ. Когато ДСБ останаха извън парламента се обърнаха към реализма. Реформаторският блок няма ход назад. От другата имаме лустратори - бивша снаха на политбюро. Ако не направят програма ще се разпаднат. Те по отделно получават повече проценти отколкото като сбор в блок", коментира Найденов.

Румяна Коларова смята, че напускането на Георги Марков от редиците на ГЕРБ е показателно, че е по-важно да се спазва партийната дисциплината. Неговите персонални качества и политическият му опит не дават основание да се заложи на него като човек с решаващ глас. Тя каза, че не е сигурна дали не е имало коалиционни споразумения между парламентарните партии, има и непублични такива. Дали ще публикуват нещо което са се договорили, ще видим, каза Коларова и заключи, че новият морал може да обедини партии и хора, които се струват антагонистични.

Станете почитател на Класа