Пламен Цеков поиска здравните вноски да се тълкуват като данък

Здравната осигуровка да се тълкува като вид данъчно задължение, върху което при неплащане да се начислява лихва и данъчни служби да изискват от некоректните платци възстановяване на сумите към здравноосигурителната каса.
Тази идея лансира вчера новият управител на НЗОК Пламен Цеков пред БНР. Той допуска като възможни и други административни санкции срещу хората, които не плащат здравните си осигуровки. Това, според Цеков, може да стане със законови промени и те в момента се проучвали.
„Надявам се, че ще успеем да намерим механизъм, който ясно да дава отговор на въпроса какво ще се случва със здравнонеосигурените пациенти и по какъв път те ще влизат обратно в здравната система“, подчерта управителят на НЗОК. Той обясни, че и сега има такава възможност, но тя по никакъв начин не дисциплинира гражданите, които нямат намерение да се осигуряват здравно. „Например, когато здравнонеосигурени се нуждаят от лечение, сега системата им дава възможност да се включат с една вноска и да ползват осигурителната система, а когато приключат лечението, те отново стават здравнонеосигурени. Аз бих казал защо, когато едно такова лице не си е плащало здравните осигуровки за минало време, след като напусне лечебното заведение и му е оказана помощ, към него да не бъдат предявени искания за данъчни задължения“, заяви Пламен Цеков. Срещу лекуването на здравнонеосигурени протестират всички здравноосигурени, които редовно си плащат здравните осигуровки и смятат, че на техен гръб някой се лекува, допълни той.

Станете почитател на Класа