И Янаки Стоилов влиза в лидерската битка за БСП

Не съм обладан от лидерски претенции, но имам политически амбиции. Това заяви вчера председателят на лявото крило в БСП Янаки Стоилов пред делегатите на отчетно-изборната конференция на фракцията. Стоилов бе преизбран за лидер на крилото. “Не се обявявам за най-подходящия за председател на БСП, но смятам, че най-убедено и последователно съм отстоявал левия характер на партията“, каза Стоилов. И допълни, че не иска да влиза в сценария „Двама се карат – третият печели“, въпреки че засега отчетно-изборната кампания минавала под знака на дилемата „Станишев или Първанов“.
Конгресът на БСП не е празничен обяд, на който претендентите ще си чукат яйцата под окуражителните възгласи на своите клакьори, за да излъчат
най-силния бияч, каза още Стоилов. Той предупреди, че ако не се промени подходът, победена ще се окаже БСП.
Лявото крило в БСП не взе официално страна в лидерския двубой между Първанов и настоящия шеф на партията. Самият Стоилов обаче изтъкна, че докато начело на ПЕС е председателят на българските социалисти, БСП може да има важна роля за развитието на европейската и на българската левица.
Ден по-рано за председател на Националния съвет на Обединението на жените-социалистки в БСП бе преизбрана Катя Николова. Пред конференцията говори и Сергей Станишев, а в изказванията се чуха гласове в подкрепа на неговата кандидатура за лидер на БСП. Също в събота от пресцентъра на „Позитано“ 20 разпространиха съобщение, че в подкрепа на Станишев са се обявили делегатите на общинските конференции в Симеоновград, Крумовград, Черноочене и Момчилград.
В събота Георги Първанов бе гост на конференцията във Враца.
“На мен ми се иска не само да можем да се гледаме в очите със Станишев след конгреса, но и да работим много по-мощно за спечелване на парламентарните избори”, изтъкна Първанов пред делегатите. С явно гласуване той и Станишев бяха номинирани в общ текст за поста председател на БСП от името на врачанските социалисти.
Не така се развиха нещата на конференцията в Кърджали. Там местните социалисти предложиха на Първанов да се оттегли от битката за лидерския пост в БСП и да стане почетен председател на партията или министър-председател в сянка, за да се запази единството в партията. „Не приемам почетна длъжност, дори ми е обидно“, отвърна на предложението Георги Първанов. После напомни за успехите на БСП в периода 1997-2001 година, когато беше неин лидер.

Станете почитател на Класа