×

Message

Error while downloading file File not found on server

Error while downloading file File not found on server

Президентът ще дава задачи в парламента

До две седмици със специално обръщение в Народното събрание (НС) президентът Росен Плевнелиев ще постави задачи на българските партии по стратегията „България 2020“. Това стана ясно вчера след последната среща на Плевнелиев във връзка с инициативата му „Месец на политическите консултации“. Тя беше с ръководството на партия „Атака“, начело с лидера на националистите Волен Сидеров. На последвалата традиционна пресконференция на „Дондуков“ 2 президентът заяви, че смята да очертае пред народните представители въпросите, по които партиите в парламента имат консенсус.
За да не звучи общо и за да се докаже като „прагматичния президент“, Плевнелиев щял да предложи кой, как и кога следва да изпълни конкретните мерки. В края на годината държавният глава обеща да държи втора реч в НС с резюме на напредъка по националните приоритети.
На въпрос, дали ще се срещне и с ръководството на РЗС, което също разполага с депутати, макар и без парламентарна група, президентът каза, че „месецът на политическите консултации“ е приключил. В рамките на инициативата на „Дондуков“ 2 бяха последователно лидерите на Синята коалиция, БСП, ДПС, ГЕРБ и „Атака“.
След вчерашната визита на Волен Сидеров стана ясно още, че „Атака“ е твърдо „за“ изграждането на АЕЦ „Белене“. От друга страна, според националистите въпросът за диверсификацията на енергетиката бил преекспониран.
От „Атака“ искат промени в Изборния кодекс, което било „болна тема“. Волен Сидеров не се притесни да потвърди тезата си, че Плевнелиев е избран с фалшификации и измами, което обаче не означавало, че не може да се комуникира с него.
Сидеров и заместниците му поискаха от президента всички топоними с турско звучене да бъдат заменени с български имена. Това важало и за най-високия връх на Балканския полуостров – Мусала (в превод „близо до Аллах“ - б.а.), който можел да се казва Свети Иван Рилски. Плевнелиев отговори, че е човек на правилата и всички подобни предложения се обсъждали от специална комисия на „Дондуков“ 2. Едва след това той можел да вземе решение.
Вчера се разбра, че заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента се отлага и няма да е в края на март, както беше заявявано досега. То щяло да се свика най-късно до 15 април с два основни въпроса за обсъждане – реформите в сектор „Сигурност“ и темата „Енергетика“.

Станете почитател на Класа