С нов „кратък“ закон ще се смятат заплатите на висшата администрация

С нов, „кратък“ закон, различен от готвения за администрацията, ще се определи размерът на заплатите на хората на висши държавни длъжности. Това съобщи финансовият министър Симеон Дянков в предаването „Панорама" по БНТ. Създалата се ситуация с бонусите потвърди нуждата от прозрачен регламент при определяне на възнаграждението не само за заетите в държавната администрация, но и за политическите лица, обясни вицепремиерът.
„Такъв закон досега никога не е имало за висшите държавни длъжности, където ще се опише за премиер, министри, политически кабинети, също за парламента, защото в момента те са свързани, но по един доста неясен начин“, посочи той и даде пример в някои министерства, където се оказва, че един заместник-министър и дори някои министри получават по-малко от началник отдел в същото ведомство. По думите му Законът за държавния служител ще оправи проблемите и в институциите извън държавната администрация - здравна каса, НОИ, голяма част от комисиите. Ще има и таблица, публикувана в интернет, в която ясно ще се посочва какъв е диапазонът за всяка позиция.
„Оказва се, че у нас има 52 различни специални закона, определящи бонусите в администрацията. Не е изключено те да станат и 60, в смисъл - продължават да се откриват нови и нови, свързани с определянето на ДМС-ата на чиновниците. Първите такива закони са дошли по времето на Иван Костов, при Симеон Сакскобургготски има десетина, при тройната коалиция около 40, при ГЕРБ два такива закона“, посочи още Дянков.
От края на март гражданите ще могат да правят банкови преводи към бюджета през ПОС терминали, без да плащат такса за това, стана ясно от интервюто му. Вече са подписани договори между Министерството на финансите, БНБ и търговските банки, които имат право да обслужват чрез системата за електронни бюджетни разплащания (СЕБРА), потвърди министърът.
Междувременно при посещение в Русе финансист номер 1 посочи, че най-вероятно през май ще бъде взето решение за намаляване на ДДС, ако бюджетът за 2012 г. го позволи. В момента се чакат резултатите за изпълнението на бюджета за следващите 3-4 месеца, като за първите два месеца имаме преизпълнение около 200 млн. лв. “Може би ще изчакаме март и април и някъде през май ще решим дали можем още от тази година да направим стъпка", посочи финансовият министър. Неговото желание е намалението да стане на два пъти - от 20 на 19% и от 19 на 18%. "Всеки процент ДДС е около 700 млн. лв. в бюджета, така че, ако слезем на 19%, това означава по-малко приходи в бюджета около 700 млн. лв.", обясни вицепремиерът. "Разбира се, потреблението малко се вдига и от това очакваме някъде около 150-200 млн. да си върнем. Така че говорим за около половин милиард лева нетно, които ще загуби хазната но, от друга страна, ще спечелят всички потребители", допълни още Дянков.
Запитан, дали може да има диференциация на ДДС, Дянков отговори, че по европейски директиви са възможни диференциация за всяка страна в две категории, предаде bTV.
Ние имаме такава в туризма, но втора няма да има, докато съм финансов министър, категоричен бе той и определи идеята хранителните дарения да се освободят от ДДС като "добре обмислена ДДС измама". Припомняме, че според водещи икономисти понижаването на ДДС ще надуе дефицита в бюджета.

Станете почитател на Класа