Борисов: До 5-6 дни ще реша бъдещето на здравния министър

До няколко дни премиерът Бойко Борисов може да уволни здравния министър Стефан Константинов. Това стана ясно от изявление на министър-председателя пред Нова телевизия вчера.
„Има още 5-6 дни за предоговаряне на цените на лекарствата. От резултата зависи какво решение ще взема за Стефан Константинов“, коментира Борисов.
Според премиера правителството се справя най-слабо именно в сферата на здравеопазването, което било „грехота“. Чувствайки, че не се справяме добре, наливаме все повече пари – близо 3,4 млрд. лева за тази година, и не можем да хванем как изтичат, обясни Борисов.
Той отрече медийната информация, че за стола на Константинов е подготвил шефката на здравната комисия в парламента Десислава Атанасова.
„Нещо не са разбрали. Атанасова е на много по-висока длъжност от министър и няма да заема позицията на Стефан Константинов. Като започнат някои хора да кадруват през вестниците, със сигурност няма да успеят“, категоричен бе министър-председателят. Вчера Атанасова също отрече някой да е водил с нея разговори за заемане на поста.
Скандала около себе си коментира и самият здравен министър в студиото на bTV. „Единствената причина досега да не съм си подал оставка е фактът, че ако го направя, ще призная победата на всички хора, които от здравеопазването през годините са направили една чудесна мрежичка да се точат пари и да се взимат суми“, каза Стефан Константинов.
Той призна вината си за това, че се е предоверил на уволнената наскоро негова заместничка Гергана Павлова, която не го алармирала за проблемите. Според него отговорност носи и другата освободена – Нели Нешева, която бе управител на НЗОК и се прочу с бонуса си от над 13 хил. лв.
„Девет месеца съм допуснал да не бъда информиран, това е самата истина, нося си оставката в джоба, нека премиерът реши какво да прави“, каза още Константинов.
Той посочи, че вече е подал сигнал до главния прокурор заради цените, на които НЗОК е изплащала лекарствата през 2011 г. Те били значително по-високи от тези, които здравното министерство плащало през 2010 г., преди да бъде прехвърлен контролът на касата. Миналата седмица стана ясно, че за някои от медикаментите разликата е била десет пъти.



За бонусите действах като популист, призна премиерът

„В България се шири популизъм относно бонусите. Ние още разсъждаваме като посткомунистическа държава, като комунисти. В случая и аз. Защото при тези ниски заплати, които вземат, и огромната отговорност, която носят, това е популизъм.“ Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по повод върнатите премии от висшите кадри в администрацията. „Абсолютно популистки се действа, защото един премиер или един министър, когато отиде в чужбина, има по 20 или 30 евро на ден. Това е популизъм. Всеки, който е бил в Брюксел, знае, че ако влезе да изяде една баница с едно кафе – няма да му стигнат, но това се е приело от 22 години“, коментира Борисов.
По повод обвинението на Сергей Станишев, че ГЕРБ прикриват пари и всъщност са си раздали 120 млн. лева, Борисов заяви: „Наглец, голям наглец! Тези 120 милиона са дадени на хората, които работят в администрацията - на средно и ниско ниво. Въпросът е министрите и зам.- министрите да си върнат парите, а не обикновените служители.“

Станете почитател на Класа