Институтът за социална интеграция поиска промени в ЦИК

От Изборния кодекс да отпадне вземането на решения от Централната избирателна комисия (ЦИК) с 2/3 мнозинство. Необходимо е и да се премахне правомощието на ЦИК да не допуска до участие в изборите политически партии, както и преосмисляне на други текстове в кодекса. Това казаха от Института за социална интеграция вчера при обявяването на резултатите от мониторинга „Демократични, прозрачни и честни избори“.
От института бяха категорични, че изминалите избори за президент и местна власт са били „недостатъчно демократични, нечестни, с манипулирана информация, а и с непрозрачно финансиране“.
Вероника Дерибалтова от екипа юристи на организацията обясни, че трябва да се намали броят на подписите, необходими за регистрацията на една партия, съгласно препоръките на Венецианската комисия.
Текстът за уседналост на кандидатите за кметове според организацията „се превръща в едно ограничение на демокрацията“.
„В хипотезата сме гражданин да има имот, да плаща данъци, да е роден в дадено населено място, децата му да учат там, но за да бъде регистриран като кандидат, се оказва, че трябва да се запише 10 месеца, 18 месеца, а може би 18 години назад в съответните регистри на общината, че там е постоянният и настоящият му адрес“, каза Дерибалтова. От Института за социална интеграция смятат, че регистрацията по постоянен и настоящ адрес граничи с „крепостничество“.
Според анализаторите мониторингът е потвърдил опасенията, че има тенденция за нарушаване на демократичността на изборния процес. Влошава се качеството на изборното законодателство, а предизборната кампания става все по-нечестна, манипулативна и неравностойна, твърдят от института.
Промяната за мнозинството в ЦИК бе въведена за първи път в Изборния кодекс с мотива, че така нито една партия няма да може да прокарва спорни решения. Още през юли Венецианската комисия изрази своите резерви към промените в Изборния кодекс. "Две трети мнозинство в ЦИК не е разумно за вземане на решения, защото е възможно комисията да блокира", са казваше в становището. Няколко месеца по-късно се оказа, че мнението на комисията не е трябвало да бъде пренебрегвано.
Поради липса на нужното мнозинство от две трети Централната избирателна комисия постанови "отказ за произнасяне" по жалби, касаещи решения на общински избирателни комисии. Едната от тях беше в Добрич.
Другите две бяха внесени съответно от лидера на ГЕРБ в Аврен Емануил Манолов и от щаба на независимия кандидат-кмет на Варна Илия Костадинов.
Отделно двамата депутати от ГЕРБ, които неправомерно присъстваха в Общинската избирателна комисия по време на преброяването на гласовете в София, не бяха наказани, въпреки че са извършили закононарушение. Причината за това беше, че ЦИК не е събрала необходимия кворум от 2/3 и затова не може да се произнесе по случая.
Тогава от ЦИК признаха, че депутатите от управляващата партия ГЕРБ Станислав Иванов и Иван Божилов са извършили нарушение, но поради липсата на кворум решение нямало как да бъде взето.



Името на премиера е споменато в печата 1164 пъти за 4 месеца


Често се наблюдава прикрито или явно толериране на един кандидат и съответно пренебрегване или игнориране на друг, констатира Стефан Георгиев от института, който е координатор на екипа, наблюдавал медиите. Той посочи, че най-често споменаваното име на политик за периода 1 юли-31 октомври е било това на премиера Бойко Борисов - 1164 пъти в наблюдаваните печатни издания и 63 пъти във водещите новини на централните телевизионни емисии. Вторият е лидерът на БСП Сергей Станишев, който е споменаван 297 пъти в печата и 10 пъти в телевизиите. На трето и четвърто място са Волен Сидеров и Ахмед Доган – с по 177 споменавания.

Станете почитател на Класа