Дания ни подкрепя за Шенген

Подкрепяме присъединяването на България към Шенген и ще направим всичко възможно това да се случи по време на нашето председателство. Това заяви премиерът на Дания Хеле Торнин–Смит по време на посещението си у нас вчера. Тя даде съвместна пресконференция с българския министър-председател след срещата им на четири очи в Министерския съвет. Датският премиер-министър беше категорична, че България и Румъния са изпълнили условията за влизане в Шенген.
„Ако човек е спазил правилата, той трябва да премине към следващото ниво. Ние ще работим изключително активно, за да може България да получи шанса, за който толкова активно работи - членството в Шенген“, каза още Хеле Торнин–Смит. Премиерът Бойко Борисов е запознал датския си колега с всички мерки за запазване на фискалната дисциплина, които са предприети в България. „Помолих премиера на Дания не само да има наказание за държавите в ЕС, които не спазват ограничението за бюджетния дефицит, които не са финансово дисциплинирани, но да има бонуси за тези, които спазват дефицита“, разказа Борисов след срещата.
Датската му колежка беше категорична, че страната ни е спазвала правилата в Европа, въпреки че не е сред най-богатите членове на ЕС, и трябва да получи стимул за това.

Станете почитател на Класа