Татяна Буруджиева, политолог: Кабинетът губи от твърдата си позиция

- Г-жо Буруджиева, може ли протестите, организирани от различни браншове, да предизвикат политическа криза в страната?
- Досега нямаме такъв опит в България, при който протести да са довели до политическа криза - обикновено позициите се доближават и в крайна сметка се стига до някакви договорки. В последните години обаче протестите оказват голямо влияние върху нагласите на хората към дадено правителство. Давам за пример един идентичен случай – при миналото правителство също имаше много сериозни протести на земеделците и тогава отново правителството се опита, както и сега, да говори, че в бранша има едни богаташи, че протестите се инициират от десницата и че секторът получава всичко, което е възможно. Тогава настоящият премиер Бойко Борисов застана на страната на земеделците. Още тогава обясних, че има едни зададени параметри, определени от ЕС, които по принцип са лоши за българските производители. Не е нормално нашите производители да получават например 25% субсидия, а полските – 75%. Проблемите с усвояването на европейските пари също влияят негативно на сектора, а това правителство тръгна много лошо в тази сфера – примерът „Калинка“ е изключително показателен. Лошата политика, непремерените обещания и непознаването на проблемите в дълбочина ще продължат да поддържат протестите в България. Няма как да се обяснява, че трябва да затягаме коланите, хората имат права и си ги търсят.

- В този смисъл правителството губи ли или печели от твърдата си позиция спрямо протестиращите?
- Категорично губи, и то много. Няма кабинет, който да печели от такава позиция. Имаме опита от две големи стачки при тройната коалиция – на земеделците и на учителите. Правителството може да спечели само когато влезе в адекватни преговори с протестиращите. Иначе няма никакъв начин да устои. Защото да си управляващ означава, че трябва да изразяваш и защитаваш интересите на поне част от хората. И в пенсионната реформа, и в БДЖ, и при земеделците кабинетът няма адекватна позиция, която да защитава интересите на хората. Ще ви дам за пример БДЖ. Ако парите, които се дават за пътища и магистрали само през последните две години, бяха насочени в БДЖ, ситуацията щеше да е различна. Другите държави първо оправят железопътния си транспорт, защото това е най-евтиният транспорт, той осигурява придвижването на всички хора, осигурява мобилност за всички. Чак след това се инвестира в магистрали. Тоест, има приоритети, които трябва да се спазват. Тези приказки за магистралите изобщо не топлят повечето хора, още повече че за 22 години нито една цяла магистрала не е построена.

- От опозицията остро критикуват и бюджета, и браншовата политика на кабинета. Тежка зима ли очаквате в политически и социален план?
- Със сигурност опозицията отново ще поиска вот на недоверие. Но тук въпросът не е в това, тежката зима няма да дойде заради критиките на опозицията, а заради икономическата ситуация в страната. Колкото си по-беден, колкото по-зле си в икономически план, толкова повече трябва ясно да определиш на кое държиш, кое трябва да запазиш в кризата. Това за съжаление не се вижда в нашето правителство. За да може и отделният човек да се справи с тежкото положение, като забавени заплати, като липсата на компенсация на инфлацията, той трябва да бъде наясно с приоритетите на държавата. А аз не знам някой у нас да е наясно как точно ще преодолеем кризата. Всички знаем, че строим магистрали, добре, но как ще преодолеем кризата? Това неминуемо рефлектира върху хората, защото човек не знае дали да отделя пари за образованието на детето си, или просто да го изпрати да работи в чужбина. Всички държави предприемат някакви мерки срещу кризата, добри или лоши, мерки има, докато у нас тези мерки са неясни. Дори решенията, свързани с реформата, са изненадващи както за засегнатите хора, така и за всички останали. И това също не е нормално поведение.

- Къде според вас, образно казано, ще седне президентът Георги Първанов в края на мандата си – на първия или на последния ред на конгреса на БСП? И каква политика очаквате от новоизбрания държавен глава Росен Плевнелиев?
- Ако президентът Георги Първанов иска да си изработи отново лидерския пост в БСП, ще седне на първия ред. Но ако иска да действа задкулисно, ще седне в центъра. Що се отнася до Росен Плевнелиев, аз мисля, че той ще повтори поведението на някои министри от кабинета – в началото може и да не е много наясно как да се държи, но постепенно ще се научи.

Станете почитател на Класа