ГЕРБ и синдикатите не се разбраха за пенсионната реформа

ГЕРБ и синдикатите не се разбраха за пенсионната реформа вчера. Така управляващите внесоха за разглеждане в бюджетната комисия в парламента редактиран от тях самите вариант на предложението си за увеличаване на пенсионната възраст, което обаче от КТ „Подкрепа“ и КНСБ категорично отхвърлиха.
Новото предложение на ГЕРБ предвижда поетапно увеличение на възрастта за всички категории труд – първа, втора и трета. Според него възрастта за пенсиониране ще се увеличи с четири месеца от 1 януари 2012 г., с четири месеца - от 1 януари 2013 г., и с четири месеца от 1 януари 2014 г. Първоначалното предложение на управляващите беше възрастта за пенсиониране да се вдигне с 1 година още на 1 януари 2012 г., но след преговори със синдикатите, които продължиха до късно вечерта в сряда – деня на национален протест, те го оттеглиха.
Идеята е през 2019-2020 г. възрастта за пенсиониране да достигне 65 години за мъжете и 63 години за жените.
„Вместо рязко повишаване на възрастта от 1 януари с една година, нашето предложение е за плавно вдигане с по четири месеца за три години за всички категории труд. Това е нашето решение и независимо от позицията на синдикатите, ще го внесем в комисията“, заяви след вчерашните неуспешни преговори със синдикалистите председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.
„Няма да позволим да ни извиват ръцете. Призовавам гражданите да не се подлъгват“, допълни зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ и шеф на правната комисия в НС Искра Фидосова. Според социалния министър Тотю Младенов, „плавно направена, реформата дава устойчивост на пенсионната система“.
След преговорите с управляващите представителите на КТ „Подкрепа“ и КНСБ си тръгнаха от Народното събрание във видимо лошо настроение. Лидерите на синдикатите бяха категорични, че ще свикат стачните комитети за обсъждане на нови протестни и стачни действия срещу така предлаганата пенсионна реформа. В сряда синдикалистите заявиха, че имат предложения за запълване на дефицита в бюджета, които са много по-ефективни от вдигането на пенсионната възраст и няма да засегнат хората.
Това, което видяхме като разчети, и това, което се очаква като ефект, не успя да ни убеди, че тази жертва си заслужава, коментира лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Станете почитател на Класа