Срещата на премиера със синдикати и работодатели остана без резултат

Премиерът да председателства Националния съвет за тристранно сътрудничество, поискаха синдикатите. Те нарекоха вчерашната среща, която бе обявена като заседание на тристранката, за нелегитимна. Бойко Борисов от своя страна се е съгласил да присъства на тристранките, винаги когато бъде поканен. Работодателите пък коментираха, че председателят на НСТС Симеон Дянков не може да бъде подменен заради желанието на синдикатите.
Срещата вчера приключи за по-малко от час. Министър-председателят е изслушал исканията на синдикатите, но не е поел ангажимент да ги изпълни. Договорили са се обаче за нова легитимна среща след приключване на протеста, обявен за 30 ноември. Според Евгений Душков от ръководството на КТ "Подкрепа" срещата е била опит на правителството да свика формална консултация по предлаганата промяна в пенсионната система, за да може да я прокара чрез бюджета в парламента. „Категорично заявяваме - няма да участваме в подобно намерение“, заяви Душков.
КНСБ постави три искания, които не бяха обсъждани, каза Пламен Димитров. Да бъдат внесени изменения в съответния закон и правилника на НС, които да не позволяват на депутатите да предлагат промени по трудово-правни въпроси, които вече са договорени в тристранката. Процедурата за приемане на изменения в ДОО и тази за изменение на Кодекса за социално осигуряване да се разкъса. Ако има други идеи, те да се обсъдят в НСТС и да бъдат приети с отделен закон. Второто предложение е да се пренесе европейският дух в диалога между социалните партньори. Правителството да възлага на социалните партньори да предлагат варианти за решения по спектър от теми. Третото предложение е да се създаде тристранен секретариат, в който да има по един представител на работниците и на работодателите, за да поддържа връзка с браншовите и областните съвети. Тези органи работят самостоятелно, без да има връзка между тях. Ние продължаваме да не приемаме предложението на правителството и за увеличение на пенсионната възраст, категоричен бе Пламен Димитров. Така на практика двете основни теми - за пенсионната реформа и съкращенията в БДЖ, останаха без отговор.

Станете почитател на Класа