СГС пак се заема със Сергей Станишев

Софийският градски съд образува дело срещу Сергей Станишев. Това обявиха вчера от съда.
Делото, образувано на 15 ноември, е разпределено на 13-и състав от Наказателно отделение на СГС с председател съдия Александра Йорданова.
На 17 август тази година прокуратурата внесе предложението за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административна глоба на бившия премиер, обвинен за това, че в периода 04.11.2005 г.- 10.09.2009 г. е загубил седем документа с информация, представляваща държавна тайна, като деянията са осъществени в условията на продължавано престъпление.
Тогава зам. градският прокурор на София Божидар Джамбазов обясни, че изискванията в закона задължават прокурора не да внесе обвинителен акт, а да внесе предложение за освобождаване от наказателна отговорност. Той обясни тогава, че тъй като са налице предпоставките за освобождаване от отговорност и независимо че има повдигнато обвинение, наблюдаващият прокурор е бил длъжен да внесе по този начин делото. „Обвиненията срещу Сергей Станишев не отпадат, но сега, ако съдът прецени, че обвинението е доказано, единственото наказание, което може да му наложи, е глоба от 1000 до 5000 лева. Всички експертизи са изготвени и фактът, че колегата е внесъл делото в съда, означава, че е приел, че информацията, която е в тези документи, представлява държавна тайна, коментира тогава Джамбазов. Прокуратурата повдигна обвиненията срещу Сергей Станишев на 14 юли миналата година.

Станете почитател на Класа