Вписват ражданията в електронен регистър

От януари следващата година всяка болница у нас ще съобщава за ражданията, извършени в нея, в електронен регистър, съобщи вчера министърът на здравеопазването Стефан Константинов. Според него нововъведението дава възможност за повишаване на контрола над лечебните заведения, осигурява максимална сигурност за пациентите и спомага за вземането на своевременни управленски решения.
Предвижда се в регистъра да бъдат вписвани броят на ражданията, часът и датата, пол, ръст, килограми на новородените, данни за майките и дали те оставят детето си за осиновяване. Освен това в него следва да се отбелязва кой лекар е водил раждането и как е протекло то. Вписването ще се извършва чрез електронен подпис до 24 часа след раждането от оторизиран специалист, натоварен с персонална отговорност за въведените данни. Регистърът е задължителен за всички АГ болници или здравни заведения с АГ отделение. Очаква се до две години той да бъде свързан с ГРАО.
Министър Стефан Константинов увери, че личните данни на пациентите са надеждно защитени. С пълен достъп до събраната информация в регистъра е оторизирано само Министерството на здравеопазването, а системата документира и прави запис на всяко действие в него. Лекарите и акушерките от една болница няма да могат да виждат какво вписват колегите им от друга болница.
Електронният регистър е базиран в изчислителния център на здравното министерство. За изграждането му са изразходвани 28 000 лева.
Успехът, с който заработи електронният регистър по инвазивна кардиология, ми дава кураж да мисля, че същото ще се случи и с регистъра за ражданията, коментира Стефан Константинов. Според него дейността на здравното министерство ще продължи в същата посока и занапред. Планира се със средства по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ да бъдат изградени още интегрирана електронна здравна система, информационна система за онкологичните заболявания, регистри на ТЕЛК и НЕЛК, трансфузионната хематология, акредитацията на лечебните заведения и медицинските изделия.

Станете почитател на Класа