ЕС: Наблюдението на българското правосъдие остава до конкретни резултати

Механизмът за сътрудничество и проверка, който следи за правосъдието и вътрешния ред в България и Румъния, остава подходящ начин за помощ на двете страни при постигането на конкретни и трайни резултатите в областта. Това се казва в официално съобщение на пресслужбата на Съвета на ЕС, разпространено вчера. Механизмът трябва да остане в сила, докато най-новите държави членки постигнат очакваните резултати, се казва също в информацията.
От нея става ясно още, че министрите приветстват решението на ЕК да представи обобщен доклад през лятото на 2012 г. за развитието на двете балкански страни в областта на правосъдието. Припомняме, че в края на юли беше публикуван последният мониторингов доклад. Тогава Съветът на ЕС препоръча на България да предприеме по-нататъшни стъпки за фундаментална реформа на съдебната система и да работи за ефективно подобряване на отчетността и професионална практика в рамките на съдебната власт и разследващите органи.
„Това е един звучен шамар към управляващите за това, че желанието им не се покрива с действителността. В Европа виждат какви са обективните резултати и какво още има да се постига“, коментира депутатът от ДПС Четин Казак.
От европейската институция посочват още, че страната ни трябва да приеме нов закон за конфискуване на имущество, да гарантира пълното прилагане на Закона за конфликт на интереси и да подобри административния капацитет в областта на обществените поръчки.
Според Съвета на ЕС представителите на съдебната система в България не са показали реален ангажимент към реформи, а "няколкото важни назначения в съда не отговарят на стандартите за прозрачност и доверие". Съветът отбелязва обаче, че промяната на съдебната система изисква последователен подход от всички институции в държавата и широка политическа подкрепа. Съветът на ЕС приветства усилията и политическата воля на правителството, но се посочва, че България трябва да постигне по-голям прогрес в борбата срещу корупцията на високо ниво и организираната престъпност.
Съветът отчита, че като цяло правната рамка, осигуряваща реформите, вече е налице и в двете страни, а София е продължила реформата на съдебната система с утвърждаване на правилата за назначения, обучение и оценка на магистратите. Отбелязано е и решението за формиране на специализиран съд, както и реформата на полицейското разследване.



България и още 6 страни искат да участват в дебатите за еврозоната

Страните от Източна Европа, които не са членове на еврозоната, изразиха недоволството си, че са държани настрана от дебатите за реформирането на валутния съюз, и заплашиха, че ще подложат на референдум въпроса за членството си в ЕС, предаде АФП. Това стана ясно след среща между външните министри на 7 от засегнатите - България, Полша, Чехия, Унгария, Румъния, Литва и Латвия, в рамките на регулярната среща на министрите от 27-те в Брюксел. Според тях промените в законовата рамка на валутния съюз може да променят присъединителните им договори.

Станете почитател на Класа