Кристалина Георгиева очаква обективен доклад от ЕК

Очаквам обективен доклад от Европейската комисия (ЕК), който да отчита постиженията и в който да има конструктивни препоръки към българското правителство. Това заяви вчера българският еврокомисар по международно сътрудничество и реакции при кризи Кристалина Георгиева.
Очаква се докладът да бъде оповестен официално утре, 20 юли, а Георгиева беше в София, за да връчи наградите „Д-р Илко Ескенази“ за писмен труд в областта на правото и икономиката, свързан с ЕС.
Кристалина Георгиева каза още, че ЕК категорично се е произнесла в оценката си за готовността на България да влезе в Шенгенското пространство. „Технически България е готова. Виждате колко е сложна обстановката в Европа и в света и в този смисъл аз ще си позволя да кажа нещо, което съм казвала и друг път - да бързаме бавно“, коментира българският еврокомисар.
„Във всички случаи България ще влезе в Шенген. Дали това ще стане сега, след месец, след два, след пет, честно казано, аз не смятам, че за българския народ е критично“, каза още Кристалина Георгиева.
За България е добре, че сме страна с доказана макроикономическа стабилност, правителствата имаха това като приоритет и сега виждаме колко е ценно за нас, че в условия, когато наши съседи се тревожат за бъдещето, такава тревога сред българите не може и не трябва да има, заяви Георгиева.
За очаквания вот на недоверие към правителството Георгиева коментира, че това е въпрос, „който е нормален в рамките на демократични процеси“.
„За разлика от Кристалина Георгиева аз нямам директен досег до институциите в Брюксел, вероятно тя разполага с повече информация за очаквания доклад от ЕК. През последните 2 години борбата с престъпността се изроди в показност и безрезултатност, а в същото време, ако попитате хората на улицата, те ще ви отговорят, че престъпността дори се е увеличила. Нямам никакви съмнения, че докладът ще бъде употребен политически и от управляващите, и от опозицията, но от това никой няма полза“, коментира пред „Класа“ депутатът от Коалиция за България Димчо Михалевски.
„Очаквам по-скоро положителен доклад, в който, разбира се, ще има и доста критики, които ще са основателни. Не трябва да забравяме, че ние сме под мониторинг още от управлението на тройната коалиция, която има основна вина за критиките на европейските ни партньори“, заяви пред „Класа“ зам.-председателят на НС от квотата на „Атака“ Павел Шопов.
Нека не гадаем, ще изчакаме и ще видим, лаконично коментира думите на Кристалина Георгиева Димо Гяуров от Синята коалиция.

Станете почитател на Класа