ДПС и левицата внесоха вота на недоверие

Ръководствата на парламентарните групи на ДПС и Коалиция за България внесоха вчера в деловодството на Народното събрание искане за вот на недоверие към правителството на ГЕРБ. Мотивите: провал на политиката в областта на вътрешната сигурност и обществения ред, отложеното присъединяване към Шенген, полицейщината и нарушаването на основни човешки права.
В подкрепа на вота са се подписали депутатите от двете групи. Синята коалиция е обявила, че ще го подкрепи, но не иска да е сред вносителите.
Този вот вече успя, защото показа фиктивността на развода между ГЕРБ и „Атака“, заяви пред парламентарните репортери зам.-председателят на ДПС Лютви Местан. Според него вотът е успешен и защото е успял „да обедини партиите от демократичния спектър срещу едно вредно управление на страната“. Местан прогнозира, че през септември е възможен още един вот на недоверие.
Този вот отдавна е назрял и е отрицание на модела на управление, каза лидерът на БСП Сергей Станишев. Той бе категоричен, че левицата не приема държава, в която правителството нарушава конституционния ред и баланса на властите, нито директната намеса в работата на независимата съдебна система и криминализирането на цели съсловия, както и тоталното подслушване.
Вносителите очакват разискванията и гласуването по вота да се състоят до края на тази седмица.
"Атака" няма да подкрепи вота на недоверие, защото не искаме да участваме в "театралните постановки" на БСП и ДПС, чиято цел е мобилизиране на електората им точно преди изборите, коментира позицията на „Атака“ депутатът Николай Пехливанов. Той добави, че „Атака“ има своите критики към управлението на ГЕРБ и е възможно на свой ред да инициира вот на недоверие след изборите, „когато ясно чуем какви са нагласите на българското общество и какво очакват хората от политиците“.
Междувременно бе огласена декларация на националното ръководство на ДСБ. В нея се изтъква, че ГЕРБ са избрали Синята коалиция за враг и персонално Иван Костов, за да прикрият безсилието си и провала в реформите.
След като през февруари ДСБ свали доверието си от Цветан Цветанов, сега има още повече аргументи да се иска оставката му, посочи заместник-председателят на ДСБ Екатерина Михайлова. По думите й „продължават позорните обвързаности между органите за сигурност и техни спонсори, нарушили закона, които Цветан Цветанов лично защитава и толерира“.
Ако Синята коалиция не подкрепи вота на недоверие към правителството, тя ще изчезне от политическата сцена, коментира вчера в студиото на Дарик радио-Варна и председателят на ДСБ Иван Костов. Той подчерта, че волята на симпатизантите на ДСБ е разграничаване от ГЕРБ.
Вотът на недоверие е въпрос и за оцеляването на „Атака". Ако партията подкрепи правителството, тя ще отиде към по-стесняващ се електорат като ГЕРБ, коментира още Иван Костов.
От името на ПГ на ГЕРБ зам.-председателката й Искра Фидосова заяви: „В момента сме свидетели на появата на една нова тройна опозиция, която мога да сравня с предишната тройна коалиция, която управляваше.“

Станете почитател на Класа