Румен Христов, кандидат-президент на Синята коалиция: Искам подкрепата на максимален брой български избиратели

- Г-н Христов, средата на мандата е добър повод за равносметка както на работата на управляващите, така и на мястото на СДС в политическия живот. Бихте ли обобщили накратко случилото се през последните две години?
- Политическа партия ГЕРБ дойде на власт благодарение на обещанията за справедливост, изкореняване на практиките, наложени от тройната коалиция, и подобряване живота на българските граждани. Надеждите, които избирателите възлагаха на премиера Борисов и неговия кабинет, бяха огромни. Нормално и логично беше да не подценяваме и ние тези надежди, от една страна, и, от друга - нормално и логично беше да подкрепим партия от голямото европейско семейство. Заявихме от самото начало, че ще получат категоричната ни подкрепа, ако осъществяват необходимите реформи. Формулата беше подкрепа срещу реформи. За съжаление обаче тези реформи не се случват и това отдалечи Синята коалиция от ГЕРБ.

- Синята коалиция, а в този смисъл и СДС имаха намерение да бъдат партньори на правителството на ГЕРБ, обявено за дясно. Но отношенията доста бързо се обтегнаха и в последно време СДС сякаш е по-близо до представата за градивна опозиция. Защо се стигна до този разрив между две партии – членове на ЕНП?
- Именно заради липсата на реформи в публичния сектор – здравеопазване,образование, вътрешен ред и сигурност и държавна администрация. Правителството продължи грешните политики на тройната коалиция в тези сектори и не се осмели да проведе по-значими реформи в тях. Ние от СДС критикуваме съвсем основателно и секторни политики, като земеделие, енергетика, пътно строителство и екология. Спомнете си само неразумната позиция на кабинета по отношение на ГМО, спомнете си лобистките закони, внасяни от парламентарната група, и ще си дадете отговор защо двете партии, членки на ЕНП, се раздалечиха една от друга. Искам да подчертая, че и в бъдеще ще продължим да подкрепяме разумни предложения на кабинета, както подкрепихме създаването на Пакта за финансова стабилност.

- Вие сте сред малкото оповестени кандидати за президентския пост. Това дава ли ви някакво предимство пред политическите сили, изчакващи последния момент, за да обявят своите номинации?
- Мисля, че всеки кандидат, разполагащ с повече време за кампания, има най-малко предимството да се срещне с повече избиратели, да посети повече места, да отговори на повече въпроси и да поиска персонална подкрепа от българските граждани.

- Кога ще обявите своя вицепрезидент и има ли някакъв проблем между СДС и ДСБ в това отношение?
- Водим преговори и след като се спрем на най-подходящия профил, допълващ кандидатпрезидентската двойка, ще обявим избрания от ДСБ и СДС кандидат за вицепрезидент.

- Правите обиколка из областните центрове. Кои са основните проблеми, които гражданите поставят пред вас?
- Обиколките, които правя, не са само из областните центрове. Ще обиколя всички 265 общини в страната ни, тъй като кампанията, на която съм заложил, е очи в очи с гражданите. Основните проблеми са свързани с начина, по който живеем днес. Мнението е, че икономиката не работи, а оттам и доходите са ниски, и безработицата е висока. Това ми дава основание да препотвърдя тезата си, че основният проблем на България е икономиката.

- Казвате, че на България е нужен силен десен президент. Кои са основните жалони на политиката, която смятате да провеждате, и мислите ли, че президентът има достатъчно правомощия за активно участие в реалната политика?
- България има нужда от силен десен президент, от президент демократ. Президент, който няма нищо общо с БКП и ДС. Президент,който ще препотвърди цивилизационния избор на България. Президент, който ще бъде гарант за демокрацията, справедливостта и сигурността на гражданите. Президент, който ще отстоява категорично достойното членство на България в ЕС и достойния живот на българите. Правомощията на държавния глава са много сериозни и трябва да се ползват максимално за подобряване на икономическото състояние на България и на българските граждани.

- Бихте ли поискали подкрепата на новата формация ОДС при евентуален балотаж и също така бихте ли се съгласили на подкрепа от ДПС на втори тур?
- Искам подкрепата на максимален брой български избиратели, не само десни, защото президентът е президент на всички българи и има нужда от широка подкрепа. Ще се постарая да постигна широко обединение зад моята кандидатура.

Станете почитател на Класа